Ultimativni saveti za sjajan mladalački ten

242

Pravilna nega kože i put do savršenog tena svakako su veliki izazov, posebno ako uzmemo u obzir da naše lice svakodnevno trpi mnogo toga. Zbog toga je važno da na vreme naučimo kako da izbegnemo upale, crvenilo i iritacije kože, ali i njeno prevremeno boranje i starenje. Upravo zato, slede odlični saveti koji će nam pomoći da što duže sačuvamo lep i zdrav mladalački ten.


Pravilno održavanje kože već od najranijih tinejdžerskih dana, ali i tokom dvadesetih godina je najvažnije, jer se tu krije ključ u prevenciji brojnih problema sa licem koji se kasnije mogu javljati. Sa druge strane, zrela koža zahteva drugačiju pažnju i tretman, pa je bitno da pratimo šta joj je potrebno i naučimo kako da je na najbolji način negujemo. Naravno, cilj nam je da što duže izgledamo mladoliko i sakrijemo koju godinu na licu, ako je to ikako moguće. Sada ćemo naučiti koji su ključni koraci u tome.

Naučimo koje su to osnove negovanja kože

Obično umivanje vodom i sapunom nikako nije dovoljno. Moramo imati u vidu sve one spoljne faktore koji štete koži, od sunčevog zračenja do raznih toksina u vazduhu, a koji oštećuju i iritiraju lice i vode ka preranom starenju kože. Zato treba da pronađemo i sledimo svakodnevnu rutinu koja će prijati našem licu.

Odredite svoj tip kože

Za početak, važno je da utvrdimo koji tip kože imamo. To je osnova za sve ostalo, kako bismo znali kako da se negujemo i koje proizvode treba da koristimo. Razlikujemo pet tipova kože, a to su normalna, masna, suva, osetljiva i kombinovana. Ukoliko ne znate sami da odredite koji tip imate, posavetujte se sa dermatologom koji vam može i te kako pomoći da izgradite rutinu nege i brige o koži. Kada odredite svoj tip, sve dalje će biti mnogo lakše.

Redovno čistite lice

Redovno i temeljno čistite kožu ujutru i uveče kako biste uklonili sve nečistoće, višak sebuma i mrtve ćelije koje se nakupljaju na licu. Pri tome, obavezno izbegavajte umivanje vrućom vodom jer će ona dodatno iritirati kožu i dovesti do stvaranja viška sebuma. Gledajte da lice čistite proizvodima koji nisu agresivni i koji mogu dovosti do upala i iritacija.

Izaberite pravi tonik za lice

Izaberite odgovarajući tonik za lice koji ćete nanositi nakon što kožu temeljno očistite. Njegova uloga je da hidrira lice i ukloni moguće ostatke nečistoća. Možete napraviti i prirodan tonik na bazi limuna, čaja od kamilice ili nane, a koji će dati koži potrebnu svežinu tokom dana.

 

 

Održavajte kožu hidriranom

Hidriranje lica je još jedan korak koji ne smemo preskakati. U tu svrhu potrebna nam je odgovarajuća hidratantna krema, ali ne smemo zaboraviti ni različite maske, pilinge i ulja za lice koji će dubinski nahraniti i hidrirati kožu. Na taj način ona će dugo biti elastična i mladolika, odložićemo pojavu bora, a lice će biti nežno i glatko.

Zaštitite se od UV zračenja

Ako niste znali, štetno sunčevo zračenje jedan je od najvećih neprijatelja naše kože i jedan od najčešćih razloga njenog preranog starenja. Zbog toga je odgovarajuća zaštita lica od sunca neophodna, i to ne samo kada se sunčamo. Pre nego što izađete napolje, obavezno proverite koliki je UV indeks tog dana u vašem gradu , te nanesite kremu sa odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Birajte proverene proizvode za negu

Ovo je često lakše reći nego učiniti, posebno zato jer smo sa svih strana preplavljeni različitim proizvodima. Mi kažemo, što prirodnije, to bolje. Vodite računa da svaki preparat koji se nalazi u vašoj kozmetičkoj torbici sadrži što manje štetnih sastojaka koji će iritirati kožu. Tu govorimo o raznim veštačkim bojama i parfemima, silikonima, parabenima… Spisak je podugačak.  Prednost uvek dajte prirodnoj kozmetici čija su osnova lekovito bilje i biljna ulja, esencijalne masne kiseline, a koja je obogaćena antioksidansima i vitaminima.

Bilo da je reč o sredstvu za umivanje i čišćenje lica, toniku, losionu ili kremi, važno je da svi ti proizvodi budu prilagođeni vašem tipu kože, da ne zatvaraju pore i da koža može da diše.

Naučite da pobedite bubuljice

Ovo je definitivno najveći izazov kada pričamo prvenstveno o mladoj koži i periodu puberteta. Usled naleta hormona, kod većine tinejdžera javljaju se bubuljice i akne, najviše na licu, ali i na leđima, ramenima, vratu. Mitiseri, bele i crvene bubuljice, cistične akne ili gnojne bubuljice dodatno ruše samopouzdanje mladima. Česti pratioci su različite upale, iritacije na licu, a često ostaju i ožiljci i rupice od akni.

Još više razloga za brigu ima ukoliko mladić ili devojka imaju osetljivu ili problematičnu kožu. Čak i ukoliko je lice čisto i ten ujednačen, ključna stvar tokom mladih godina, ali naravno i kasnije,  jeste da naučimo kako da brinemo o svojoj koži.

Međutim, lice bez pubertetskih akni nikako nije nemoguća misija.  Potrebno je najpre znati da će se bubuljice javljati najčešće na masnoj koži, mada to svakako ne mora biti pravilo. Najviše se masti takozvana T zona lica, čelo, nos i brada, pa se upravo tu i najčešće javljaju akne. Prvenstveno je bitno da naučimo kako se neguje masna koža i kako da lučenje sebuma držimo pod kontrolom.

Lečenje bubuljica

U lečenju bubuljica najbolje rezultate daju proizvodi na bazi benzoil peroksida, ali i raznih kiselina, poput salicilne, mlečne, glikolne i raznih voćnih kiselina. Proizvodi koji sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu primenjuju se za lečenje blažih oblika akni i mogu se kupiti bez recepta. Ovakvi proizvodi najčešće se koriste mesec ili dva, da bi se videlo poboljšanje.

U težim slučajevima, kada sve ono ne pomaže, biće potrebno posetiti dermatologa koji će odrediti neki lokalnih ili oralnih tretmana. Lokalni tretman može uključiti korišćenje krema ili gelova koji sadrže retinoid, benzoil peroksid, salicilnu kiselinu ili antibiotik. Ovi proizvodi deluju na na lučenje sebuma, ali i na bakterije koje dovode do stvaranja akni. U najtežim slučajevima, a tada govorimo o upaljenim aknama, cistama ili potkožnim bubuljicama, prepisuje se oralni antibiotik ili čak hormonska terapija.

Da ne zaboravimo zlatno pravilo, a to je ne dirate lice prljavim rukama, da ne stiskate i ne cedite bubuljice. To će samo dovesti do širenja upale i infekcije na licu. Ukoliko je potrebno, redovno posećujte kozmetičara koji će stručno očistiti i dezinfikovati kožu i iscediti bubuljice.

Oprezno sa šminkom!

Ne moramo naglašavati koliko je važno da nikada ne spavamo sa šminkom i da je svako veče  skinemo i temeljno očistimo lice. Izuzev toga, postoje još neka pravila koja se tiču šminke. Uvek birajte nekomedogene proizvode, to jest, one koji ne zatvaraju pore kako biste izbegli pojavu kozmetičkih akni. Ovakve akne javljaju se onda kada naša koža negativno odreaguje na neke od supstanci iz šminke koju koristimo. Takvi sastojci se zovu komedogeni, blokiraju pore, dolazi do začepljenja kanala i javlja se blagi osip.

Bilo bi dobro da birate prirodnu kozmetiku, kako ne biste dodatno iritirali i nadražili kožu. Umesto teških pudera, radije se odlučite za neku od BB krema, laganije su teksture i koža lakše diše. I veoma važno, redovno čisite i perite svoje četkice, sunđere i blendere kojima se šminkate, jer su oni pravo leglo zaraze i bakterija.

Redovno stavljajte maske i pilingujte lice

Prirodne maske i pilinzi, na primer, od meda, sode bikarbone, lana, kafe ili belanceta, vratiće licu svežinu i ujednačiti ten. Pronađite koji tretman odgovara vašem tipu kože i praktikujte ga jednom do dva puta nedeljno. Maska će nahraniti kožu, a piling će ukloniti sve izumrle ćelije i vratiće joj blistav i svež izgled.

Odložite pojavu bora

Iako su one sastavni deo starenja kože, voleli bismo da odložimo pojavu bora koliko god je to moguće. Baš zato, važno je da već tokom dvadesetih godina nađemo odgovarajuće proizvode za negu i da počnemo intenzivno da vodimo računa o prevenciji starenja kože. Bitno je da pronađemo efikasnu kremu ili serum protiv bora koja će sadržati sve one prirodne elemente koje  koža tokom godina slabije proizvodi.

Najpre, tu govorimo o kolagenu, hijaluronskoj kiselini, koenzimu Q10, ali i različitim vitaminina i antioksidansima koji će sprečiti dalje propadanje ćelija kože.


Pogledaj: Zaštitite se uz 3 odlična saveta za prirodno jačanje imuniteta


Zdravo se hranite i pijte mnogo vode

Tajna mladalačkog tena i lepe kože najčešće se krije iznutra. Zato je i te kako važno na koji način se hranimo, jer su ten i koža ogledalo naših navika. Ukoliko je moguće, izbacite alkohol i cigarete, pijte minimum 2 litre vode u toku dana i konzumirajte namirnice koje će poboljšati izgled kože. To su mlečni proizvodi, riba, jaja i govedina koji su bogati vitaminom A, ali i orašasti plodovi koji su izvor omega 3 masnih kiselina. Tu je i paradajz koji sadrži veliku količinu likopena, a on je odličan antioksidans i štiti našu kožu od štetnih UV zraka.

Konzumirajte namirnice bogate vitaminom C koji je važan za zdrav i sjajan izgled naše kože i pomaže prioizvodnju kolagena. Vitamin D sprečiće razvoj akni i bubuljica, a ima ga najviše u mesu, jajima i mlečnim proizvodima. Spanać je izvor beta karotena, a vitamin E se krije u biljnim uljima, bademu, avokadu, lososu i pastrmci.

Da ne zaboravimo, što više vremena provodite u prirodi i na svežem vazduhu, bavite se sportom, šetajte, trčite, radite sve ono što vam prija kako biste podstakli lučenje hormona sreće. To će biti jedan od najboljih načina da sačuvate mladalački duh, ali i izgled.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here