Време је да унесете цвеће у затворене просторије

Следите ових пет правила како бисте сачували собне биљке

788
Foto: Pexels

Наступила је јесен, ноћне температуре постају све ниже, присутне су велике дневне осцилације у температури, а време постаје променљиво. Када се температура спусти испод 10 степени, то је знак да је време да собне биљке које сте до тада држали на балкону или дворишту унесете у затворене просторије.


Ово је стресна ситуација како за биљке (цвеће) тако и за њихове власнике, јер ако се овом процесу не поклони пажња „зелени љубимци“ стагнирају у расту, а неретко се појављује жута и браон боја на ивицама листова до тада здравих биљака.

Преношењу цвећа у затворен простор требате посветити пажњу.

1. Собне биљке држите поред прозора

Биљке требате постепено, натенане, да одвајате од светлости којој су умногоме биле изложене када су биле напољу. Зато је најбоље да их држите поред прозора како би и даље имале добар доток светлосних зрака а притом се и поступно навикавале на све мањи број светлосних сати. Прозоре добро очистите и ставите своје саксије на окно прозора како би колико – толико и даље уживале у светлости која им је неоходна за правилан раст и развој.

2. Што даље од радијатора и других грејних тела

Оно на шта многи власници биљака не обраћају пажњу је удаљеност биљака од радијатора или пећи. Осим што грејна тела исушују ваздух у просторији, исушују и земљу и листове биљака. Ако на својим биљкама ( а нарочито драцени) приметите жуте ивице листова, знајте да је ово разлог томе. Редовно проветравајте просторију, како због себе тако и због својих биљака како би спречили да ваздух буде сув, али и унели свеж у просторију где боравите ви и ваше биљке. Међутим у том моменту требате склонити биљке, оне не подносе промају.

3. Полако са заливањем и прихраном

Са јесени биљке улазе у фазу мировања, те се стога смањује и сам процес фотосинтезе. Ово је знак да ваше биљке требате да заливате мање како би спречили труљење корена услед нагомилавања воде. Биљке заливајте када је земља на додир скроз сува. Одређене биљке попут многима омиљене алоја вере довољно је да заливате само једном месечно.

Исто тако, осим ако немате цикламе или азалеје, не би требало да прехрањујете биљке у фази мировања, него да сачекате пролеће. Исти је случај и са пресађивањем у већу саксију, нека то сачека буђење вегетације како биљкама не би стварали додатни стрес који ће успорити њихово напредовање.

4. Пазите на температуру собе

Идеална собна температура у којој бораве ваше биљке треба да износи 15 до 20 степени. Ниске температуре могу изазвати стагнацију у расту и напредовању ваших зелених љубимица, а превисоке температуре услед деловања грејних тела сушење и опадање листова.

5. Очистите штеточине које сте унели споља

Често са биљкама уносимо и штеточине којима ће одговарати услови у соби и који ће можда захватити и околне биљке, притом наносећи штете. Црвени паукови и ваши су неки од проблема. Природно решење за црвене паукове је добра стара сапуница од природних сапуна, али је наравно након тога биљку потребно испрати. Као моћан савезник у борби против ваши су препарати на бази маслачка и белог лука.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here