Чекајући скупог сервисера за климу – шта можете без мајстора, а шта не треба дирати

Колико често треба чистити филтер?

259
Фото: Canva

Без обзира на краткотрајно захлађење, и овог лета ће нам климе требати. Многи их не штеде ни ових дана. Прошлогодишње листе чекања, не само у сервисима за клима уређаје него и у продавницама, многи су заборавили. Шта можете сами, а шта ипак мора мајстор?


Усијаше се клима апарати у мају. Одавно је то значајна инвестиција, али полупроизвод који се накнадно уграђује и одржава. Ништа без правог мајстора.

Београђанка са којом је екипа РТС-а разговарала каже да се управо ових дана око климе расправља – са мајстором.

„Дошао ми је мајстор и покварио ми је климу. Шест хиљада, имам рачун, имам све. Апсолутно не ради, не функционише“, каже наша саговорница и истиче да не зна шта ће даље.

А није без разлога љута и ојађена, јер долазак мајстора није био јефтин.

Клима сервисери траже се као злато, што утиче и на цену, мада када угреје у стану, многи за њу и не питају.

Ипак, филтер можемо сами очистити, лако се извлачи, одстрани се прашина, а то је и обавеза власника. Бар на 15 дана у сезони. У противном клима ће трошити струју, а нећемо уживати.

Друго – не дирајте

„Растуримо комплетан оклоп, чистимо испаривач који ствара нечистоће, ту стоји једна кондензациона кадица, у њој се таложи вода у којој може да се појави буђ, плесан, или било шта. А највећи захват који се ради после дужег рада клима уређаја, јесте скидање турбине која избацује ваздух. Она је много важна да би то и даље функционисало“, објашњава Мирослав Симић, председник Републичке уније сервисера климатизације.

Ова унија окупља лиценциране мајсторе који поштују фабричке стандарде, издају рачун, посаветују власника како да у клими ужива.

„Људи сматрају да се фреон троши протоком времена, фреон се не троши, он је у једном затвореном систему. Постоје само микроцурења која могу да изазову одређен пад количине фреона“, каже Мирослав Симић.

Не бавите се фреоном, систем се не пуни, већ се тражи мајстор који утврђује квар због чега ова течност недостаје. А ево још неких заблуда.

„Сви гледају да прођу што јефтиније да заврше неки посао. Ако правимо неку класификацију, клима уређај од 12.000 битјуа може да покрије до 40-50 квадрата и да може да направи хлађење које је препорука фабрике. Нико не може да очекује да са једном климом може да се хлади на 18. То је немогућа мисија“, истиче Симић.

Дванаестица за стан до 50 квадрата, осамнаестица је добра за 70, 75, а двадесетчетворка расхлади и до стотину квадрата стана, нарочито куће.

Ако желите баш комфор при куповини, читајте фабричку препоруку или купујте јачу климу за мањи простор. Мада ни то није најздравије.

Комплетан сервис, тврде у Унији, кошта од 3.500 до 5.500 динара.

Увек тражите мајстора са лиценцом, а постоје лиценце искључиво и за руковање фреоном, кажу у Унији. И увек тражите оригиналан рачун и за монтажу и за поправку.

Тако остварујете гаранцију и дуговечност уређаја који није јефтин. Али ако је неисправан, гута струју немилице – а не хлади.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here