„Епл“ изгубио битку, један пуњач за све мобилне телефоне у ЕУ

Законодавци ЕУ договорили о јединственом порту за пуњење мобилних телефона, таблета и камера

257
Фото: Pixabay

„Епл“ ће морати да промени конектор на „ајфон” уређајима који се продају у Европи до 2024. године, пошто су се земље и законодавци ЕУ договорили о јединственом порту за пуњење мобилних телефона, таблета и камера.


То је први споразум такве врсте у свету и уследио је након што компаније нису успеле да се договоре око заједничког решења. Европска комисија се залагала за један порт за пуњење мобилних уређаја пре више од деценије, преноси Ројтерс.

Корисници „ајфон“ и „андроид“ телефона дуго су се жалили да морају да користе различите пуњаче за уређаје. Први се пуни помоћу „лајтнинг“ кабла, док се уређаји засновани на „андроид“ систему напајају помоћу УСБ-Ц конектора.

Половина пуњача продатих са мобилним телефонима у 2018. имала је УСБ микро-Б конектор, док је 29 одсто имало УСБ-Ц конектор, а 21 одсто „лајтнинг“ конектор, према студији Комисије из 2019.

„Договор који смо јутрос склопили донеће потрошачима око 250 милиона евра уштеде. Такође ће омогућити да се појаве и сазру нове технологије као што је бежично пуњење, а да се не дозволи да иновације постану извор фрагментације тржишта и непријатности за потрошаче“, саопштио је европски комесар за индустрију Тијери Бретон.

Према његовим речима, до јесени 2024. УСБ-Ц ће постати заједнички прикључак за пуњење за све мобилне телефоне, таблете и камере у ЕУ, наводи се у саопштењу Европског парламента.

Европска комисија је 2021. године предложила да УСБ типа Ц буде заједнички улаз за све електронске уређаје.

Комисија је тада поручила да нема циљ да науди „Еплу“ и да је одлука донета јер компаније, упркос десетогодишњим разговорима, нису успеле да се договоре о заједничком решењу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here