Ко плаћа када се нешто поквари у изнајмљеном стану?

Одговор су дали правник и агент за некретнине

2260
Фото: Pexels

Живите као подстанар, а покварио вам се бојлер, машина за прање веша или фрижидер и сада нисте сигурни ко треба да платити штету и поправку, ви или станодавац? Одговор смо потражили од правника и агента за некретнине.


Дилеме нема – уколико станар није намерно или својим немаром начинио штету, за поправку свих предмета који ће након исељења остати у стану, задужен је станодавац.

Бура на твитеру

Само један твит успео је да изазове лавину коментара у којима се, између корисника ове друштвене мреже, води полемика о томе ко је, станодавац или закупац, дужан да поправи и плати штету на бојлеру, или неком другом кућном уређају.

„Издао сам стан једној девојци. Покварио се бојлер у стану и она ме зове ја да нађем мајстора и да платим поправку. Рекао сам јој да има форе до првог да се исели. Е тако“, написао је један твитераш.

Повела се полемика – ко треба да плати поправку бојлера?

Како истичу правници са којима смо разговарали, све се дефинише уговором. Ипак, уговор углавном истиче да је обавеза власника стана да поправи, у овом случају бојлер, али и било који други уређај у стану. Објашњење лежи у томе да уређај припада власнику стана, а све кварове на уређајима који остају у некретнини након селидбе закупца, треба да поправи власник. Изузетак јесу кварови које је закупац направио намерно или је једноставно био немаран.

Исто каже и Милић Ђоковић, проценитељ и судски вештак.

„То се све дефинише уговором, али у већини случајева станодавац је дужан да санира штету. Разлог је једноставан – тај уређај који се покварио је његов и остаће у његовом власништву и када закупац који тренутно станује у некретнини одлучи да се исели. Наравно, ово важи само уколико је станар користио уређај по ‘прописима’ односно упутствима. Уколико није, трошак треба да сноси он“, објашњава Ђоковић за Нова.рс.

Шта каже закон?

Закон о облигационим односима каже да је обавеза закуподавца, између осталог, и одржавање ствари исправнима за време трајања закупа.

Ипак, иако ово звучи једноставно, најбољи начин да се заштите, било од бахатих станодаваца, или немарних станара, јесте потписивање уговора о закупу који, према Закону, не мора да буде оверен код нотара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here