Куповина прве некретнине у четири једноставна корака

528
Фото: Studioroman

Куповина прве некретнине не само да је велики успех, него и један од најбитнијих догађаја у животу једне особе и њене породице. Међутим, куповина некретнине је такође и озбиљан процес који зна бити веома стресан у већини ситуација.


Било да се одлучите да купите стан, кућу, викендицу или гаражу, врло је битно да сте добро информисани и да куповину некретнине схватите веома озбиљно. Врло је битно и да се обавестите о разним стамбеним кредитима и да имате на уму чињеницу да куповина некретнине долази са додатним трошковима.
Како би вам бар мало помогли, одлучили смо да прикупимо неколико савета за куповину прве некретнине.

Ангажујте професионалце

Као неко ко први пут купује некретнину, најбоље би било да ангажујете неког ко има искуства у овој области. То је углавном неки искусни агент из агенције за некретнине.
Међутим, чак и када ангажујете професионалца, обратите пажњу да агенција коју ангажујете долази са добрим препорукама. Никад није на одмет бити додатно опрезан!
Агент за некретнине ће вам помоћи око свега. Објасниће вам стање на тржишту некретнина, рећи ће вам шта можете да очекујете у зависности од вашег финансијског стања, направиће листу некретнина које долазе у обзир и одвешће вас да обиђете све некретнине које вас занимају.
Пошто је куповина некретнине дугорочна инвестиција, веома је битно да се добро информишете, што наравно неће бити проблем ако ангажујете агента.

Локација је битна

При избору прве некретнине, врло је важно да се одлучите за праву локацију.
Ако вам је битно да живите у близини вашег посла, да је школа близу, да су маркети и пијаце релативно близу, као и прегршт културних дешавања – онда би било најбоље да тражите стан негде у граду.
На другу страну, ако желите мир и тишину, по могућству мало природе, онда је за вас периферија града или чак неко мање место недалеко од града.
Како би се мало више обавестили о могућим локацијама можете прегледати сајтове где се врши продаја станова, да би добили неку идеју о томе колико кошта стан или кућа на некој одређеној локацији.

Оно што је исто веома значајно да знате, је да су цена некретнина и трошкови живота, углавном увек мањи на периферији или у мањим местима. Цене некретнина у градовима попут Београда или Новог Сада су увек знатно веће него било где другде.

Кеш или кредит за куповину прве некретнине?

Приликом куповине некретнине имате две опције – да некретнину купите за кеш или на кредит. Без обзира на опције, купци у Србији се главном опредељују за кеш, пошто нису довољно обавештени о стамбеним кредитима.
Чињеница је да ако имате новца у кешу да платите некретнину, процедура је знатно бржа и једноставнија. Међутим, ако се одлучите за кредит, имаћете доста олакшица као први купац некретнине.

Ако решите да купите стан на кредит, као неко ко први пут купује стан, имате право на поврат ПДВ-а. Наравно, узимање стамбених кредита је читав процес за који вам је потребна документација. За прикупљање потребне документације вам може делимично помоћи ваш агент за некретнине.

Foto: Pixabay

Наравно узети стамбени кредит није ни мало лако, можете очекивати и додатне трошкове, плус нико вам не гарантује да ће вам кредит бити одобрен.
Због свега овог, већина људи се ипак опредељује да за кеш купи стан, или неку другу некретнину.

Додатни трошкови при куповини некретнине

Тржиште диктира цену некретнина, што значи да ће цене варирати. Због тога, ваш агент вам може помоћи да одлучите да ли је баш сад најбоље уложити у неку некретнину и да ли је та некретнина добра за улагање.
Поред тога, веома је битно да будете свесни да куповина некретнине долази са додатним трошковима. За оне који купују некретнину за кеш, постоје додатне таксе које морате платити код нотара, као и порез на пренос апсолутних права, плус и провизију банке уколико вршите новчане трансакције.

Ако узимате стамбене кредите, ваши додатни трошкови ће бити још већи. Тако да би било добро да се на време информишете о коначној суми новца која вам треба за куповину стана све са додатним трошковима.

Све у свему, покушајте да куповину прве некретнине не схватите олако него као озбиљан процес. Информишите се и истражите све што вас занима пре него што се залетите. Најтоплије вам препоручујемо да ангажујете агента за некретнине са којим би могли да се посаветујете.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here