Људи се масовно жале на повећан електрицитет последњих недеља

Због чега се то дешава и шта можемо да учинимо?

817
Фото: Pixabay

Последњих неколико недеља све већи број људи жали се на повећан електрицитет свуда око себе. Иако је повремено „пецкање“ нешто на шта смо навикли, чини се да су постали све чешћи и јачи. Зашто је то тако баш сада?


Иако се нико није повредио од мини-шокова, много грађана се забринуло и питало се да ли су само они проблем. Тако је једна жена на свом Твитер налогу, како пише Блиц,  поделила проблем који има, а врло обрзо јој је пао камен са срца. Невероватном брзином су се ређали коментари на стотине људи које мучи исти проблем. Не могу да се увате за кваку кола, врата, гелендер, па чак и када додирну другу особу прођу са малим струјним ударом.

Али ту проблем не престаје. Људи су се жалили и да осећају електрицитет када додирну мачке.

– Пре неколико месеци ја пипнем мачку, а мачка одлети пола метра, бежала је све време од мене. Замало да је убије високи напон – испричао је један корисник. Пошто нико не може ни да претпостави зашто се ова појава толико интензивирала, физичар са Електротехничког факултета, Јован Цветић, је објаснио шта се тачно дешава.

Синтетичка одећа изазива трење које доводи до размене електрицитета. На пример, када седнете на столицу која је синтетичка, или носите синтетичку одећу, и затим се ухватите за неки метал, може доћи до електрицитета – објашњава Цветић за 24седам.

Такође, у последњих неколико месеци „шокови струјом“ били су присутнији због зиме, јер је управо ово годишње доба други фактор повећаног наелектрисања.

– Сув ваздух и суво време погодују стварању статичког електрицитета, јер када пада киша или је ваздух влажан нећете осетити ове шокове – додаје професор.

Шта можемо да учинимо?

За почетак, током зиме треба да се трудите да избегавате синтетичку, а нажалост и вунену гардеробу, колико год то било контрадикторно дубоком мразу. Такође, један од највећих извора статичког електрицитета су теписи. Приликом ходања преко њих наша кожа се наелектрише. Како стварању електрицитета погодује сув ваздух, пожељно је да користите овлаживаче просторија.

Као и са ваздухом, и сува кожа погодује повећању ризика од статичког шока. Исто тако, колико год било тешко, пожељно је избегавати све металне ствари јер су оне најчешће место „шокова“. Ова пецкања јесу иритантна, али опасна по здравље нису. Једино што ћете под стресом отварати прозоре, врата… Најбоље да у тој ситуацији то радите преко дела гардеробе или убруса.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here