Намирнице које никада не би требало да држите заједно

152
Фото: Gеtty images

Иако су поједини парови воћа и поврћа готово неизбежни када је исхрана у питању, њих ипак не би требало да чувате на истом месту. Неке намирнице емитују етилен, гас због ког други производи прерано сазревају. То може изазвати и труљење, па би требало да избегавате да их складиштите заједно.


1. Јабуке и шаргарепе

Јабуке производе много етилена, због чега морате бити опрезни када их складиштите са другом храном. Посебно не стављајте јабуке поред шаргарепе. У супротном, шаргарепа ће добити горак укус након само две недеље.

2. Краставци и парадајз

Краставци су веома осетљиви на етилен. Боље је не чувати их са парадајзом, иако су савршен пар у салати. Краставци ће почети да жуте раније него што би требало. Боље је да краставце чувате у фрижидеру, а парадајз на пулту у кухињи.

3. Лук и кромпир

Лук брзо упија влагу, а требало би да остане сув, док кромпир испушта превише влаге, тако да не могу да коегзистирају. Временом, кромпир ће почети да клија, а на луку ће се појавити зелени изданци.

4. Банане и авокадо

Ако је ваш авокадо презрео, држите га даље од банана. Међутим, ако желите да брже сазри, онда незрели авокадо безбедно можете ставити у папирну кесу и чувати поред банана.

5. Брескве и банане

Зреле брескве би требало да се држе даље од банана јер ће сав етилен који банане испуштају проузроковати да брескве сазревају брже него иначе. Што је банана зрелија, више гаса ће се ослободити.

6. Патлиџани и диње

Диње могу учинити да се патлиџани брже покваре. Зато пазите да их не чувате једне поред других. Такође, ако желите да чувате патлиџане у фрижидеру, боље је да их држите подаље од било каквог воћа.

7. Грожђе и манго

Грожђе је веома „крхко и деликатно“ када је у питању складиштење. Не толерише друго воће или поврће у близини. Манго испушта превише етилена и процес сазревања и труљења се дешава брже. Осим тога, поврће јаког мириса је ужасан сапутник грожђу јер оно лако упија мирисе.

8. Боровнице и јагоде

Боровнице су климактеричне (настављају да сазревају и након брања и емитују етилен), а јагоде нису климактеричне. Ако их складиштите заједно, јагоде би могле презрети и покварити се раније него што би требало. У реду је чувати незреле јагоде са боровницама, међутим, ако су обе врсте бобичастог воћа презреле, поједите их у року од неколико дана.

9. Нектарине и купус

Нектарине производе много етилена, тако да ако их складиштите заједно, купус ц́е се брзо покварити. Купус је боље чувати у пластичној кеси у фрижидеру до две недеље, док се нектарине могу чувати у чинијама или пластичним кесама на пулту у кухињи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here