Не отварајте мејлове од непознатих пошиљалаца

Сајбер "лопови" не спавају

183
Фото: Canva free images

Услед убрзаног начина живота велики број грађана не обраћа пажњу са којих адреса им пристиже електронска пошта. Хакерима је за напад на наше личне податке најчешће довољна само имејл адреса.,


Далеки рођак вам је оставио наследство и ви само треба да упишете своје банковне податке како би вам новац стигао на рачун или вас пошта обавештава да имате пакет који ће се вратити пошиљаоцу уколико не упишете своје личне податке. Ово су само неки од типичних мејлова којима се служе хакери у „фишинг“ нападима.

Како грађани доста користе личне податке у свакодневним активностима, при одласку у банку, куповину или туристичку агенцију, ти напади често и успеју.

„Циљ „фишинг“ напада је откривање корисничких података као што су креденцијали за приступ е-бенкингу или разлучити други поверљиви подаци. Нападач се представља као лице од поверења и тражи најчешче од корисника да одговори на тај мејл како би могао да извуче ове информације“, каже Лука Живановић, инжењер за инфраструктуру и клауд решења.

„Фишинг“ мејлови обично имају неку карактеристичну форму где се од корисника тражи да пошаље одређене поверљиве информације.

Подаци показују да је у свету, само у другом кварталу ове године, било више напада методом „пецања“ него у целој 2021. години. Нападачи се најчешће у оваквим мејловима скривају иза познатих брендова.

Учесталији су и други, још опаснији напади на наше рачунаре

„Један од најчешћих данас је „ренсомвер“ који закључа податке на вашем рачунару, вашем хард диску. Што је неко јако добро осмислио јер вам податке заправо не украде, они и даље остају код вас само што су недоступни, не можете да их користите“, каже проф. др Игор Франц, стручњак за сајбер безбедност.

„Не постоји стопостотна заштита од сајбер напада. Превенција је била, остала и биће најбоље решење. Савет грађанима је да пазе коме и где дају своје личне податке“, каже Лука Живановић, инжењер за инфраструктуру и клауд решења.

Не отварајте мејлове од непознатих пошиљалаца и користитите што безбедније лозинке, састављене од великих и малих слова и бројева, а када је то могуће користите потврду плаћања картицом путем СМС кода, само су још неки од савета стручњака.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here