Сазнајте колико брзо расте температура у колима

Не остављајте децу саму ни "на кратко"

381
Извор: РТС

Србија је данас под црвеним метео-алармом, а жива у темометру ће достизати 41. подеок.


Због ових врућина потребно је водити рачуна и о правилном уласку и изласку из аутомобила и никако не остављати децу и кућне љубимце саме у колима – довољно је да их оставите само на неколико минута, а да температура у возилу значајно порасте.

Смртни случајеви забележени и када је напољу 17 степени

Истраживања Универзитета Станфорд и Центра за контролу болести из Атланте показала су да и током релативно свежих, али сунчаних дана температура у затвореном возилу може достићи висину опасну по живот.

Забележени су случајеви када су деца у возилима страдала од топлотног удара и при спољној температури од 17 степени.

При спољашњој температури од 27 степени, што одговара средњој максималној температури ваздуха у нашим градовима у току најтоплијих летњих месеци, температура у унутрашњости возила за веома кратко време може достићи чак 55. подеок Целзијусове скале – замислите шта тек може да се деси када је напољу 41 степен.

Увек закључајте аутомобил

Водите рачуна да ваша кола увек држите закључана, како малишанима не би пало на памет да се у игри без питања завуку у њих.

Проверите задње седиште

Увек проверите задња седишта када излазите из возила – дешава се да због многобројних обавеза родитељи случајно децу забораве у колима, нарочито уколико су она мирна или спавају.

Тако је ове године у Хјустону петогодишњи дечак преминуо јер су га родитељи заборавили, припремајући рођендан другог детета.

Такође, уколико неко други вози ваше дете, увек проверите да ли је дете стигло безбедно на одредиште.

Деца су јако осетљива на врућину

Имајте на уму да су деца јако осетљива на врућину, да се она брзо загревају, а телесна температура од 41,6 степени код детета може бити фатална.

Имајте на уму последице које ви и ваше дете можете имати због боравка детета у прегрејаном возилу – тешко, чак и фатално оштећење његовог здравља, а доживотно кајање за вас.

Не остављајте љубимце чак ни са спуштеним прозором

Љубимце никада немојте остављати у возилу када је спољна температура изнад 21 степена, па чак ни у хладу или са спуштеним прозором.

Пси и мачке не могу да се зноје као људи и они своју телесну температуру снижавају дахтањем, које није ефикасно у условима када је ваздух у колима врео.

Децу и кућне љубимце никада немојте остављати саме у возилима, чак ни у хладу!

Шта да радите ако дође то топлотног удара?

Ако посумњате да дете има топлотни удар, одмах зовите хитну помоћ (194) или га одвезите у болницу.

Потребно је да склоните дете са сунца – одведите га у хлад или у расхлађену просторију, скинете сувишну одећу са детета, расхладите дете умивањем или поливањем хладном водом.

Уколико сте у могућности, препоручљиво је да га окупате или истуширате не превише хладном водом. Уколико вода није доступна, помаже и излагање струјању ваздуха (нпр. расхлађивање вентилатором).

Уколико је свесно, детету треба дати да пије расхлађене напитке.

Ако још није стигла стручна помоћ, зовите службу хитне помоћи (194) за даље инструкције.

Након опоравка од топлотног удара, дете је и током следећих недеља осетљиво на високе температуре. Најбоље је да избегава високе температуре и физичку активност, све док не добије одобрење од педијатра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here