Селидба у други град због посла – ево како да буде лакше

Када се успешно преселите, не журите са распакивањем

279
Фото: Studioroman

Селидба у други град – звучи као дугачак и озбиљан процес за који се никад не можете потпуно припремити. Поготово ако морате да се преселите због посла и ваш послодавац захтева да то буде брзо. Било да сте добили посао у другом граду или се ваша фирма шири и ви сте постављени за шефа новог одељења – еуфорију због новог радног места вероватно ће заменити стрес због селидбе.


Да ли имам довољно времена да све спакујем? Да ли морам да преселим све одједном? Како да се организујем? Морам ли све сам? Ако су у ову “једначину” укључени још и партнер/ка или деца, онда питања тек почињу да се нижу. Ипак, постоје начини да се селидба поједностави и да целом процедуром управљате без већих проблема.

Комуникација је важна

Комуникација је кључна у почетним фазама селидбе. Дакле, и пре него што дође до тог чувеног позива “честитам, добили сте посао, селите се!”, потребно је да припремите себе и своју породицу на овај корак. Ако ви или ваш партнер, односно партнерка тражите нови посао, обавезно разговарајте о томе у којим градовима тражите.

Није лако променити свој живот из корена и преселити се у други град због посла. Разговарајте о томе како ће ново радно место и селидба утицати на вас. Поделите своје бриге и осећања у вези са променом која вам следи. На овај начин ћете предупредити стресне ситауције и неспоразуме. Пре него што коначно одлучите да се селите, расправите о следећим темама: Да ли се селите сами с планом да путујете „тамо-вамо“? Да ли се партнер сели са вама? Хоће ли кренути одмах или ће доћи за неколико месеци?

Разговарајте о томе како ћете се у овом периоду транзиције снаћи. Ако је место ваше селидбе Београд, а ви живите у Новом Саду – припремите све опције да превремено раскинете закуп са станодавцем, нађете нови стан и ангажујете агенцију за транспорт која је већ радила селидбе на тој релацији.

Очекујте промену у каријери и свесно прихватите изазове који долазе са остављањем пријатеља и родбине и одласка у нови град. Ови разговори сасвим сигурно неће бити лаки, али је комуникација кључна ако желите да се преселите што мирније.

Истражите нову локацију и адресу становања

Прелазак у нови град због посла представља изазов. Проналажење места за живот може бити захтевно, нарочито ако треба да се преселите брзо. Ако околности то допуштају, издвојите време да лично обиђете нови град. Иако данас можете пронаћи много информација о било ком месту, посета и вожња кроз нова насеља су битне – лакше можете да одредите своје могућности.

Где да купите или изнајмите стан? Да ли можете да замислите живот у неком кварту? Колико је близу канцеларија и нова фирма? Да ли у близини постоји школа за ваше дете? Ако не можете одмах да пронађете стан, размотрите опције да за прво време закупите стан на дан и натенане истражите понуду некретнина у новом граду.

Направите план буџета за селидбу

Процените све трошкове у вези са селидбом. Најпре, проверите да ли ваш послодавац покрива трошкове селидбе или је то ваша обавеза. Било да се селите ради посла у оквиру исте организације или ћете радити за нову компанију, обавезно питајте да ли они надокнађују трошкове везане за селидбу. Понуда може да обухвати само износ који покрива услуге агенције за селидбе – паковање, премештај и транспорт ваших ствари. Међутим, у неким случајевима можете рачунати и на већу помоћ.

Примера ради, фирма може да помогне да ваш супружник пронађе нови посао или да понуди помоћ при куповини новог стана, те плати привремени смештај у новом граду док се не средите. У зависности од величине компаније, позиције коју прихватате и локације варираће и понуда. Свакако не шкоди да питате на време за помоћ.

Чак и у случајевима кад послодавац не покрива ове трошкове и чини вам се да је селидба скупа – изводљиво је уз паметно планирање трошкова и буџета. Истражите на интернету колико коштају услуге пресељења, паковања, монтаже и демонтаже намештаја (укуцате фразу цене селидбе и жељени град, нпр. селидбе Београд цене, селидбе Нови Сад ценовник итд.).

Пронађите поуздану агенцију за транспорт и затражите бесплатну процену селидбе. То ће вам дати јасан увид у то колико кошта пресељење уз професионалну помоћ.

Потражите помоћ

Када је у питању паковање, пазите да не одуговлачите. Почните рано, поделите послове и останите организовани. Размишљате унапред о самом процесу премештаја и транспорта – да ли ћете ангажовати професионалну агенцију за селидбе или покушати да се преселите уз помоћ пријатеља и родбине.

Ако вам је буџет ограничен, пријатељи могу да буду сјајна подршка у овом процесу. С друге стране, ангажовањем стручног тима штедите и енергију и време. Не морате да размишљате о томе како ће нпр. изнети тежак кауч из стана, пренети га кроз узак ходник и притом не оштетити ни кауч ни свеже офарбане зидове. Можете бити сигурни да ће све ваше драгоцене ствари стићи у нови стан неоштећене.

Распакивање прилагодите себи

Када успешно пренесете све ствари у нови стан или кућу, не журите с распакивањем. У првим данима је најважније да се постепено навикнете на идеју да ће то бити ваш животни простор. Намонтирајте кревет, распакујте само кутију или кофер са најнеопходнијим стварима – и почните полако да сређујете кутак по кутак. Дајте себи времена да се прилагодите и започнете без стреса живот у граду где ћете низати нове пословне успехе.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here