Сваке јесени се бележи већи број крађа

Колико надзорне камере помажу у проналажењу починилаца?

425
ФОТО: Телеграф

Полицијска статистика каже да је јесен време када је број такозваних „ситних крађа“ у порасту. Разлога је неколико – људи су се вратили са одмора, у граду је велики број манифестација, али већ почињемо и топлије да се облачимо. Међутим, ни крађе више нису тако ситне.


У подне на платоу испред Храма Светог Саве поред сваке клупе колица за бебе и родитељи. На истом месту у исто време, пре неколико дана, непознати мушкарац украо је колица док се мајка неколико метара даље играла са бебом. Све су забележиле надзорне камере.

Грађани у разговору за РТС наводе да више обраћају пажњу и да су увек близу своје деце.

Многи су се вратили са одмора, школска година је почела, па је свуда већа гужва. То погодује лоповима који траже баш таква места.

Незванично, како смо сазнали из полиције, то је један од разлога због којег је у септембру повећан број крађа. Некада су то биле ситне крађе, а сада – колица за бебе, алат из кола, бицикли, противпожарни апарати у зградама, чак и на местима где су надзорне камере.

Када се користе снимци?

„Могу се користити они снимци где је интерес јавности у питању, односно где се не задире у приватност грађанина јер се то сматра кривичним делом“, рекла је Вања Ћулибрк из Првог основног јавног тужилаштва у Београду.

Камера је снимила и починиоца који је Дијани Ратковић пре десетак дана украо дечја колица испред стана.

„Види се на снимку, он је покушао неколико кола пре тога, али је ваљда видео да не може па је изнео колица онда“, навела је Дијана Ратковић.

Kривично дело је свака крађа, она изнад 450.000 динара је тешка крађа. Често видео-запис није довољан да неко буде осуђен, али приватан снимак може да се користи у истражном поступку. Грађани све више користе мобилне телефоне како би снимили извршење кривичног дела.

„Сваки грађанин може преко медија, преко интернет странице или друштвених мрежа може да достави снимак и сваки такав снимак мора да се цени“, истакла је Вања Ћулибрк.

Недавно су припадници МУП-а ухапсили пет особа због постојања основане сумње да су извршили кривично дело тешка крађа, тако што су код њих пронашли графичке картице у вредности од 300.000 евра.

За кривично дело крађе закон предвиђа новчану казну или казну затвора до три године. Пракса је показала да су видео-записи са надзорних камера помогли у разрешењу многих случајева.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here