Сваки цвет има неку симболику, а неко цвеће никако не поклањајте

Да ли знате где се носе хризантеме?

566
Фото: Pexels

Многи не знају да сваки цвет који некоме поклоните носи одређено значење и поруку. Зато, када поклањате цвеће вољеној особи обавезно обратите пажњу па то коју симболику има како се та особа не би увредила и стекла погрешно мишљење.


Значење цвећа можемо да посматрамо према боји, тако да треба да знате да плава боја значи верности и сањарење, наранџаста понос и енергију, љубичаста боја представља нежност док је бела симбол невиности. Црвена значи љубав и лепоту, зелена разумевање, жута љубомору.

Нарцис – Овај цвет означава самољубље, али је и симбол новог почетка с обзиром да са рађа међу првима. Али будите опрезни коме поклањате овај цвет јер он може да означава и презир.

Ирис – Симбол достојанства, надахнућа, славе и храбрости. Жути ирис означава страст, док плави подстиче нашту и срећу.

Зумбули – Знак верности и непоколебљивости, ако су плаве боје симболишу константност, односно непрекидност.

Божур – Симболизује част и богатство, као и срећан брак и напредак

Јасмин – Жути јасмин означава елеганцију, а остали оданост.

Магнолија – Значи достојанство и отменост. Ако је беле боје онда означава невиност, ако је ружичаст онда значи стидљивост и најчешће се поклања девојкама. Али пазите, уколико поклоните магнолију која је прерано процветала, то је несумњив знак да сте због нечега узнемирени и нестрпљиви. По старом веровању магнолије означавају неверност мушкараца који их поклањају, пише Стил.

Циклама – Представља искреност и за њу се везује моћ помирења са особом којој се поклања. Може да значи и снебивање и стидљивост.

Руже – Цвет који се најчешће поклања, а у зависности од боје има широка значења. Уколико су црвене симболишу страст и љубав, мада могу да означавају и захвалност и задовољство. Беле значе чедност, искреност и безгрешност. Жуте руже, могу да буду симбол весеља, али и неверства и љубоморе. Руже без трња могу да означавају љубав на први поглед. Када жена поклони мушкарцу црвену ружу, ружа постаје симбол оданости. Наранџасте руже су симбол жудње и опчињености, а љубичасте љубави на први поглед. Тамно љубичасте руже су знак жеље за посебношћу и издвајањем, док су плаве, због вештачког начина добијања њихове боје, симбол немогућег.

Љиљан – Означава бескрајну лепоте, срећу, бесмртности, чистоћу и спас. Веома је чест на венчањима, јер по веровању симболизује бирање вољеног бића. Бели љиљан значи невиност и чистоћу, жути за неистинитост и обману, а љубичасти за повратак срећи.

Бамбус – Симбол оданости и постојаности брачне заједнице.

Орхидеја – Значи жеља за успехом и посебност. Такође симболизује љубав, лепоту, романсу и жељу за интимношћу. Она се често поклања болесницима и породиљама како би им се пожелео брзи опоравак. Представља и жељу за успехом у каријери.

Лала – Симбол поноса и славе. Црвене лале се везује за љубав, а жуте за безнадежну љубав. Розе значе брижност, љубичасте достојанство, а беле опроштај.

Мимоза – Симбол сигурности и поуздања, такође означава раскош и моћ. Она је, такође, и симбол љубазности.

Сунцокрет – Овај цвет је симбол за снагу, понос, дивљење и обожавање. Такође, може да значи и охолост. Уколико га поклањате вољеној особи, означава вашу спремност да јој се потпуно посветите.

Љубичице – Симбол оданости и верности. Беле и љубичасте значе скромност.

Хортензије – Представљају срдачност, а поклањају се када желите да се помирите, са неким с ким сте се посвађали. Такође, хортензије се често носе на гробље и приликом изјаве саучешћа.

Висибабе – Значе наду, напредак и утеху. Када желите некоме да поручите да не губи наду, поклоните му висибабе.

Ђурђевак – Симбол рађања, стрпљивости, и практичности.

Гладиоле – Најчешће значе јачину карактера и пренагљеност, никако не треба да их поклањате вољеним особама.

Постоји и цвеће које се не поклања жени, које нема пријатно значење, а то су бегоније која означавају црне мисли, лаванда која представља неповерење, далија која значи нестабилност. Хризантеме се често носе на гробље, мада могу да означе и љубав и истину. За тужне тренутке поклањају се и кринови.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here