Важно је да родитељи буду дигитално писмени

Дигитална писменост је важна за родитеље; 4 типа фотографија деце која не би требало објављивати

155
Фото: Pexels

Иако многи родитељи воле да са интернет пријатељима деле фотографије својих малишана, стручњаци се слажу да би одређене границе ипак требало да постоје.


Верујемо да не постоји родитељ који помоћу фото-апарата или телефона није забележио важне и оне мање важне тренутке свог детета.

Породични албуми које красе фотографије од непроценљивог су значања. Међутим, фотографије деце све чешће завршавају на друштвеним мрежама. Чињеница је да је интернет постао неизоставан део наших живота, али то не значи да је он сигурно место за наше најмлађе.

Иако многи родитељи воле да са интернет пријатељима деле фотографије својих малишана, стручњаци су сагласни да би одређене границе ипак требало да постоје.

„Родитељи су често неопрезни, јер гледају у друге аспекте социјалних мрежа и у жељи да са пријатељима на интернету поделе свој свет – поделе превише „, каже психолог Бранкица Шаљић-Миленковић.

Према њеним речима, највећи проблем је што у тим тренуцима родитељи најмање маре за безбедност детета.

„Сваки родитељ би требало да буде свестан да су фотографије подложне крађи, а тиме заправо угрожавају сигурност своје деце. Имамо обавезу да као родитељи, чија деца одрастају у овом свету, будемо дигитално и технички писмени како бисмо могли да одговоримо изазовима данашњице“, објашњава психолог.

Наравно, то не значи да не треба да бележите драгоцене тренутке у животима своје деце, али требало би да имате на уму да су неке од тих фотографија искључиво намење приватним фото-албумима, а не друштвеним мрежама.

Овo су 4 типа фотографија деце које родитељи не би требало да објављују на друштвеним мрежама:

  • Фотографије туђе деце

Када је реч о објављивању фотографија малишана на друштвеним мрежама, родитељи имају различите ставове.

„Када рођендан славимо код куће, углавном објављујем и фотографије друге деце, јер су то деца пријатеља и породице. Међутим, када ћерка слави рођендан у вртићу, те фотографије не објављујем, јер мислим да није у реду према туђој деци и њиховим родитељима“, каже за Она.рс А. М. мајка трогодишње девојчице.

Уколико сте одлучили да објављујете слике своје деце, то је ваша одлука иза које сами стојите, међутим, не би било у реду ако се поред ваших малишана нађу и друга деца, чији се родитељи можда не слажу са тим да њихове фотографије буду на друштвеним мрежама. Најпре се уверите да родитељи деце са којима се ваше дете дружи и игра немају ништа против објављивања фотографија.

„Слажем се да би требало да питамо родитеље за дозволу, али сам се водила размишљањем да, ако они објављују њихове фотографије, онда могу и ја“, каже мајка двоје деце Милена С.

  • Локација и фотографија вртића или школе коју дете похађа

Сви желимо да мислимо о школи као о безбедном месту, али, нажалост, имамо и другачија сведочанства. Уколико већ желите да објављујете фотографије своје деце на друштвеним мрежама, постарајте се да не објављујете локацију школе или вртића, као ни њихове фотографије.

  • Фотографије на којима деца не носе одећу

Свако дете у албуму обавезно има и оне фотографије на којима се, као мало, потпуно наго купа у кади или се игра на плажи. Голишаве слике биле су незаобилазни део нашег детињства, међутим, стручњаци упозоравају да то не би требало да буде пракса будућним генерацијама.

„Уколико родитељ објави нагу фотографију свог детета, велика је вероватноћа да ће она завршити у погрешним рукама“, каже ИТ стручњак Страхиња Илић.

„На тај начин родитељ омогућава непознатом лицу да преузме фотографију детета на свој рачунар и телефон, а после помоћу фотошопа може да је измени и искористи у погрешне сврхе“ закључује Илић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here