Зашто не треба прескакати „кадицу“ и седети на ивици базена

Смернице које ће вам помоћи у сезони купања на базенима

1535

Сезона купања на базенима је отворена, а о квалитету воде брину заводи за јавно здравље. Међутим, како не бисте „навукли“ неку инфекцију, потребно је да током боравка на базену поштујете одређена правила, преноси РТС.


Немојте прескакати „кадицу“

На уласку у круг базена, и на изласку из тоалета налазе се дезобаријере – кадице за дезинфекцију стопала. Често се може видети како их посетиоци базена прескачу или заобилазе да не би морали да се изувају, али њихово коришћење је обавезно и на тај начин штитите своје здравље, будући да многи ходају боси. Једна од обавеза купача је и да се истуширају и пре уласка у базен, а не само после пливања.

Специјалне пелене за бебе

Подразумева се да нужду нећете вршити у базену, али се подразумева и да ваше дете то не би смело да чини. Због тога постоје посебне пелене за малу децу које можете купити у дрогеријама и специјализованим радњама.

Немојте седети на ивици базена

Ризично је седети на ивици базена где су преливне мрежице јер се ту може очекивати већи прилив нечистоћа, па постоји ризик од добијања неке инфекције.  Будући да у базен треба улазити постепено, уместо седења на ивици базена, сачекајте ред и у базен уђите помоћу степеница.

Одлазак у кафић

Препорука купачима је да се пре уласка у кафић у склопу базена пресвуче. Ако не желите да промените купаћи костим, или ако сте „потрошили“ резервни купаћи костим, онда понесите сув пешкир како бисте седели на њему, а не директно на столици.

Заштита од сунца

Базени су, нарочито викендом, препуни посетилаца, а никада нема довољно сунцобрана и хлада за све. Понесите шешире са широким ободом, лагане беле мајице и добро се намажите кремом са заштитним фактором било да већ „имате боју“ или да сте још „бели“.

Од 10 до 17 часова не би требало да се излаже директно сунцу, а у води се највише „гори“. Нажалост, базени најчешће почињу са радом око 9 или 10 часова, тако да поведите рачуна о томе како ћете се заштитити од УВ зрачења.

Немојте сметати другима

Скакање у базенима је забрањено, а не би требало ни да се хвалите својим пливачким способностима тако што ћете пливати лептир стилом и ометати оне који се брчкају у води. Такође, на сваком базену се пушта одређена музика, најчешће нека радио станица. Због тога не би требало да носите сопствена појачала и да пуштате музику која вама одговара, а другима вероватно смета.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here