Zašto su žaluzine sve popularnije rješenje za uređenje doma?

37

Grilje, vanjske žaluzine ili škure odavno se koriste u arhitekturi, gradnji i uređenju interijera i eksterijera, no tek u zadnje vrijeme doživljavaju svoju renesansu. Sve se češće mogu vidjeti na kućama, zgradama, ali i poslovnim objektima poput trgovačkih centara, tvornica, ureda dajući jednu posve novu estetiku.

U narednim redovima pozabaviti ćemo se vanjskim žaluzinama od aluminija za koje se sve veći broj vlasnika stanova, kuća i poslovnih prostora opredjeljuje. Vidjećemo kakve pogodnosti one nude.

Štite od nepogoda i nepozvanog gosta

Glavna prednost žaluzina je što štite od nanosa kiše, vjetra, snijega, ali i prodora lišća, ptica i nepozvanih gostiju – izuzetno su izdržljive i obezbjeđuju privatnost i sigurnost. Osim što štite od pregrijavanja, blokiraju štetno UV zračenje i spriječavaju da se prostorija pregrije, isto tako onemogućavaju provale, štite vas od neželjenih pogleda i općenito, na vama je kako ćete njima upravljati u skladu sa svojim željama i potrebama.

Karakterizira ih dug vijek trajanja, stabilne su i isplate se kao dugoročna investicija. Još jedan plus je što njihov sustav ne dozvoljava da dođe do oštećenja, jer se mehanizam lamela zaustavi kada naiđe na prepreku.

Ventiliraju i klimatiziraju

Žaluzine gotovo da potpuno eliminiraju potrebu za klima uređajem. Osim što reguliraju smjer sunčeve svjetlosti uz pomoć zakretanja letvica, sprječavaju pregrijevanja prostorije, a upravo kroz prostor između lamela zrak prirodno cirkulira, pa se vaš dom na prirodan način ugodno klimatizira.

Ova vrsta sjenila u usporedbi sa drugim sjenilima čak i u spuštenoj poziciji omogućuju protok zraka, a pogodne su za montažu i na otvore većih dimenzija. Reguliranje kuta lamela kontrolišete ručno, na taster ili daljinski upravljač.

Daju razne mogućnosti

Daju se uklopiti uz svaku fasadu, dolaze u raznim bojama, a na vama je da se opredjelite za vrstu ugradnje – podžbuknu ili vidljivu. Vanjske žaluzine se mogu ugraditi na stolariju koja već postoji, te njihovu ugradnju ne morate planirati unaprijed. Također, na vama je odabir da li želite one kojima se upravlja na ručni pogon ili uz pomoć elektromotora. Zbog svega nabrojanog, žaluzine su iznimno djelotvorne i preporučuju se kako kod novogradnje tako i kod restauriranja starog objekta.

Luksuzne su i elegantne

Definitivno spadaju u rješenje koje će vaš prostor podići na višu razinu. Kada ih ugledamo postavljene na nekom objektu prva asocijacija nam je ekskluziva, luksuz i elegancija. Nije ni čudo što se investitori i arhitekte opredjeljuju za žaluzine prilikom projektiranja novih suvremenih zgrada kako zbog stilskog akcenta tako i zbog energetske učinkovitosti. Idu uz moderne objekte u kojima preovladava aluminij i staklo, a u trendu je naročito antracit boja lamela. Vlasnicima osobnih kuća sve su češći odabir prilikom renoviranja kada na red dođe izbacivanje zastarelih roleta i venecijanera koje ni približno nemaju takvu toplinsku izolaciju kao žaluzine.

Praktične su

Kada shvatimo da je došlo vrijeme za promjene u prostoru u kojem živimo, gledamo da nam te promjene donesu uštedu vrijemena, novca i uloženog truda, odnosno da nam omoguće da se u budućnosti ne moramo puno angažirati.

Lako se montiraju, a ni sa njihovim održavanjem nećete imati muke – trebate samo s vrijemena na vrijeme prebrisati lamele. Njihovo odličje je minimalizam i funkcionalnost, a u istom “paketu” možete ugraditi i komarnik pa se zaštiti od insekata.

Zbog svega ovoga, žaluzine su takva vrsta sjenila koja će vas zaštititi od svih vremenskih uvjeta, uljepšati vaš interijer i eksterijer bilo da se radi o poslovnom ili stambenom prostoru i pružiti vam odgovarajuću zaštitu.