Зашто све више познатих „бежи“ са друштвених мрежа?

Како се ви штитите од друштвених мрежа?

315
Foto: Canva

Увек присутни, добро расположени, савршено дотерани – живот на друштвеним мрежама може да буде исцрпљујућ. Све више познатих се уздржава од дигиталних активности. Чак је и „нормалним људима“ често потребан одмор.


На профилима глумца Тома Холанда је око шест седмица био тајац. „Спајдермен“ се коначно јавио снимком на Инстаграму – само да би се опростио од фанова и пратилаца.

„Направио сам паузу од друштвених мрежа да заштитим своје ментално здравље јер сматрам да су Инстаграм и Твитер превише стимулативни“, рекао је 26-годишњак. Када чита ствари о себи на интернету, осећа се као у вртлогу, каже: „То је напослетку веома штетно за моје ментално стање.“

Познате личности на детоксикацији

Дуга је листа познатих личности које су последњих година направиле дужу паузу од друштвених мрежа, укључујући музичара Еда Ширана, поп-звезду Бритни Спирс, певачицу Мајли Сајрус, глумицу Селену Гомез и певача Џастина Бибера.

Сви они су били у фази такозване дигиталне детоксикације, односно ослобађања од дигиталног отрова. Разлози су били веома различити: превише коментара мржње, превише времена пред монитором, умор од глуме за друштвене мреже.

Друштвене мреже су спорне и у политици: немачки министар економије Роберт Хабек напустио је Твитер 2019. и није се вратио – иако други политичари ту платформу користе скоро сваког сата како би изнели своје мишљење.

„Била је то једна од најмудријих одлука које сам донео у животу“, рекао је Хабек касније. На свом блогу тада је написао: „Твитер је агресиван као ни једна друга друштвена мрежа и ни на једном другом медију нема толико мржње, злобе и говора мржње.“

Жеља за дигиталном паузом велика је и код нормалних корисника. Према истраживању дигиталног удружења Битком, десет одсто људи у Немачкој ове године жели да поново проводи више времена ван мрежа – а око 43 процента је то раније већ чинило, како би се поново боље осећали.

Да ли су друштвене мреже добре или лоше?

Али колико су друштвене мреже заправо „лоше“? Бројне студије су се бавиле ефектима Инстаграма, Твитера и осталих – али одговори нису баш тако јасни као што се мисли.

Универзитет Бат је у анкети овог пролећа открио да дигитална пауза од само једне седмице побољшава опште стање и смањује анксиозност и депресију. Чињеница да су резултати били овакви могла би да буде у вези и начином истраживања: учесници су унапред морали да пристану да неће користити друштвене мреже недељу дана – и тако су можда били више мотивисани да направе паузу.

Друге студије такође виде везу између времена проведеног на мрежама и депресије. Међутим, каже се да је тешко доказати шта је било прво. Могуће је да људи са тенденцијом ка депресији користе друштвене мреже чешће од других.

Друге студије, попут оне Универзитета у Абу Дабију из 2019, показале су негативне последице дигиталне детоксикације: учесници су пријавили стрес и усамљеност током апстиненције на друштвеним мрежама.

„Важно је да сами одлучујемо колико дуго смо на мрежама и шта тамо радимо, и да нас не привлаче други људи и механизми, као што су пуш-поруке и подсетници“, каже за Дојче веле Кристин Лангер из иницијативе „Погледај“.

Утицај друштвених мрежа увек зависи од личности корисника, каже Лангер. Док неки профитирају од нових мрежа, други осец́ају притисак и завист – према другим корисницима којима наводно иде боље у животу него њима.

Нова апликација за више аутентичности?

Може ли „Бе Реал“ да помогне? Нова апликација из Француске жели да унесе више аутентичности у свет друштвених мрежа. Ту не можете ништа да мењате, не можете да стављате филтере на фотографије и не можете да постављате неколико пута заредом. Тако би требало да пружи прави увид у живот корисника, гласи обећање апликације „Будите реални“.

Апликација поруком тражи од корисника да у року од два минута сними фотографију – а кад ће та порука стићи – не зна се. Може се појавити ујутру или касно увече и намењена је свим умреженим пријатељима и пратиоцима.

Није битно да ли сређујете стан или сечете нокте на ногама – ако дође захтев, све то треба фотографисати. Ако објавите фотографију ван задатог временског оквира, апликација ц́е коментарисати фотографију као „касни“.

Али ни ова апликација није сасвим безопасна, упозорава иницијатива „Погледај“. Нарочито млади људи морају да пазе да не објављују нешто у журби због чега им је после непријатно или где би се могла приказати друга особа која не жели да буде на слици.

Такође, апликација може да натера корисника да стално чекају на поруку да се фотографишу – па се тако ни њихово време проведено на мрежама не мења значајно.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here