Дамјан Маринковић – Ученик, конобар и будући хирург

Од школске клупе до Медицинског факултета

Дамјан Маринковић, ученик из Пивница, завршио је основну школу „15. октобар“, остављајући велике успехе иза себе. Током свог осмогодишњег образовања, Дамјан се истакао на такмичењима из различитих предмета.


Већ од петог до осмог разреда, сваке године је освајао награде на такмичењима из словачког језика, где је заузимао прво, друго или треће место. У седмом разреду, освојио је прво место на такмичењу из српског језика, док је у осмом разреду освојио друго место. Осим тога, учествовао је и на републичком такмичењу из руског језика у Београду. Након основне школе, Дамјан је уписао Медицинску школу „7. април“, где је наставио да ниже своје успехе.

„У трећем разреду, учествовао сам на републичком такмичењу из здравствене неге у Сремској Митровици, док сам у четвртом разреду био судија и преводилац на такмичењу из прве помоћи“, каже Дамјан и додаје да је резултат његовог труда, била Вукова диплома на крају школске школе.

Дамјан планира да упише Медицински факултет, смер опште медицине

„Ја сам од малена знао да хоћу да постанем хирург и спашавам људске животе. Доктор не може да буде свако. Да би био доктор, мораш да поседујеш специфичан карактер. Велика доза упорности је прва особина, која је потребна да завршиш медицину. Најбитније је да тачно знаш шта желиш, јер медицину би требало да упишу они који заиста имају воље и они који су спремни да жртвују много времена и стрпљења”, каже Дамјан и додаје да у даљој будућности, себе види у области неурохирургије или анестезиологије.

Осим што се припрема за пријемни испит на факултету, Дамјан ради као конобар у кафићу у Пивницама и каже да је његова главна мотивација да се запосли преко лета  док учи за пријемни испит, била пре свега, велика жеља за осамостаљивањем и тежња ка томе, да сам себе финансијски издржава и скупи новац за студије које га чекају. Дамјан успешно усклађује посао и учење, захваљујући доброј организацији времена.

„Када завршим са сменом у кафићу, остатак слободног времена користим за учење. Не умарам се, јер сматрам да неко ко жели да се бави медицином, мора да буде спреман на све, тако да овиме уједно тестирам и своје границе“, каже Дамјан.

Порука Дамјана, свим младим људима, јесте да прате своје снове

„Сматрам да свако треба да слуша своје срце и да иде куда га оно носи. Будите истрајни у испуњавању својих циљева и без обзира на све, тежите ка остварењу истих. Немојте слушати људе који вас спутавају у томе. Нормално је да дође и до неуспеха, али то треба да вас гура напред и да вас мотивише да постанете још бољи у ономе што радите“, сматра ученик и додаје да једино на тај начин је могуће да свако открије свој јединствени таленат и пронађе своје место.

Прича Дамјана Маринковића, представља инспиративан пример младог човека који, упркос бројним изазовима, храбро следи своје снове и поставља високе циљеве. Његова посвећеност образовању, радној етици и жељи да помогне другима, доказ су да се уз труд и преданост могу постићи велики успеси.

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here