Свечана одора кнеза Лазара

Овај дан је посвећен прослављању Видовдана

Једна од најзначајнијих средњовековних реликвија српског народа, чува се од педесетих година у Музеју Српске Православне Цркве. У питању је свечана одора Светог кнеза и великомученика Лазара Хребељановића, који је погинуо у бици са Турцима на Косову, 1389. године.


Нажалост, нису сачувани историјски извори из времена Косовске битке или непосредно после ње у којима се помиње свечана одора кнеза Лазара. Ипак, поуздано је доказано, да је настала још за време његовог живота, и да ју је светитељ носио.

У народном предању, сачувало се веровање да је Свети кнез Лазар био обучен у ову одору када је погинуо на Косову и да су због тога на њој мрље од светитељеве крви и подеротине од шеснаест убодних рана.

Недавно спроведена архивска и теренска истраживања, као и употреба нових дигиталних технологија, донеле су нова научна сазнања у вези овог предмета од изузетног националног и верског значаја, која обогаћују узбудљиву историју ове одоре као реликвије. Она су резултирала новим закључцима, помоћу којих нам је, између осталог, пружена могућност да сагледамо технику ткања и веза тканине и упоредимо их са сличним текстилним предметима из тог времена, до тога да смо смо успели да урадимо и идеалну реконструкцију првобитног изгледа целовите одоре.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here