Француски мецосопран из Младенова

Францускиња Мари-Aн Шмид је постала Маријана Мелодија

Француско-швајцарски мецосопран, Мари-Ан Шмид (Marrie-Anne Schmid) рођена у Тулону у Француској, наставник је соло певања, блок флауте и музичке теорије. Каријеру је започела у савременој музици и џезу. После кратког боравка на Регионалном конзерваторијуму у Тулону, где је развила интересовање за хорску музику, преселила се у Париз да студира савремену музику у школи АТЛА. Када се вратила у Тулон, почела је да студира лирско певање на Регионалном конзерваторијуму. Посебно воли вокалну камерну музику, коју учи више од 10 година, а концертирала је са својим ансамблом Ensemble Melodia. Тренутно живи у Младенову.

Зашто је једна Францускиња дошла у Србију?

– Моји познаници из Младенова, који су живели и радили у Француској, рекли су ми да живот у Србији није превише скуп, да су село и природа лепи. Дошла сам, купила кућу и у почетку нисам мислила да ћу ту бити и данас. Ипак, пошто волим авантуру, желела сам нешто ново.

Где сте живели у Француској?

– Живела сам на југу Француске, у Тулону, који је отприлике величине Новог Сада. Град је на обали мора, а ја сам живела у апартману. Овде, живим у кући, са окућницом, баштом, са пуно простора, међу људима другачијег менталитета, један рурални живот, где свако зна сваког, што има лепе, али и мање лепе стране.

Како су вас Младељовљани прихватили?

– Веома лепо. Дошла сам изненада и одмах почела да учим српски језик, јер за мене је нормално да научим језик државе у којој живим. Кућу сам купила пре две године, а последњу годину живим стално овде. У септембру ћу се вратити у Француску, потом ћу се вратити овде, па ћу одлучити где ћу даље живети.

Које су дилеме поводом останка у Младенову?

– За сада немам ученике, понајвише због језичке баријере. Због тога се и враћам у Француску на јесен. Волим живети одвде, али за сада могу да подучавам само певање, јер код инструмента и музичке теорије је неопходно знање српског језика. Поред флауте свирам и гитару и клавир, компонујем музику.

Ко је по вама највећи француски композитор?

– Сигруно да је то Дебиси, а волим и Габријел Фореа, који има лепе песме поеме, а и текстови су му лепи, волим да певам те песме. По мени најбољи композитор опере је Бизе, аутор „Кармена“.

Који су вам планови за блиску будућност?

– Да бих тачно знала шта желим, морам посетити Италију и Француску, да идем на универзитет, да сретнем неке људе, да дипломе моје учиним валиднима. Када се вратим, желела бих да нађем ученике, јер сам наставник, наставићу да учим српски језик да бих могла течно да комуницирам, што је неопходно у настави музике, поготово у теорији музике.

Да су Мари-Ен Шмид прихватили у Младенову, ништа не показује боље од чињенице, да су јој наденули српско име Маријана Мелодија, тако да јој име звучи „српскије“, а ту је и реч која асоцира на њену љубав – музику. Утисак је после разговора, да је Мари-Ен једна пријатна и добра особа, какви су већ уметници, а поготово музичари.

Приредио: Шандор Вечера

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here