У Нишу се орило: Херцеговац оле, оле, оле …

Кошаркаши гајдобранског Херцеговца, сезону у Другој лиги завршили као четврти уз освајање Купа Србије и Купа Војводине

Минула сезона, у историји гајдобранске кошаркe биће уписана крупним словима. Наиме, екипа Херцеговца, као један од чланова Друге лиге Србије освојила је на крају првенства четврто место, а прави подвиг начинили су гајдобрански кошаркаши, освајањем Купа Србије  и Купа Војводине.

За тријумф у Купу Србије, подједнако су заслужни стручни штаб, руководство клуба као и сви играчи. Међутим, било би крајње некоректно за остварени успех не споменути и навијаче, који су својим сталним бодрењем, били најчешће шести играч екипе из Гајдобре. У ово су се посебно могли уверити, сви присутни у нишкој хали „Чаир“, који су пратили четвртфиналну утакмицу Купа „Радивоја Кораћа“, између београдског Партизана и Херцеговца. Поред њих, у оданост навијача Херцеговца својим љубимцима, уверили су се и бројни љубитељи кошарке, који су овај сусрет пратили у директном преносу, путем телевизијских екрана.

КК „Херцеховац“, сезона 2023/24

Поводом завршетка сезоне, разговарали смо са Стојаном Дангубићем, председником КК „Херцеговац“

У протеклој сезони Друге лиге Србије, екипа Херцеговца је заузела четврто место, са педесетједним освојеним бодом. Остварен је биланс, двадесетједна победа и девет пораза. Како оцењујете остварени пласман.

– Пред старт првенствене трке за бодове, клуб је за један од циљева поставио улазак у КЛС (Адмирал Бет Кошаркашка лига Србије). Међутим, сезону смо завршили као четврти, тако да тај циљ, ипак, нисмо успели да остваримо. Нисмо пре свега задовољни неким играма, као и резултатима које смо остварили на гостовањима, где смо забележили седам победа и осам пораза. Са друге стране, играма и резултатима које смо остварили као домаћини (14 победа и један пораз) можемо бити задовољни. Бољи пласман од нас, оствариле су екипе БКК Раднички из Београда, који је освојио прво место, Младост из Смедеревске Паланке, која била друга и Борац из Земуна, коме је припало треће место.

Коју бисте првенствену утакмицу евентуално издвојили, као најбољу, а где сте по вашем мишљењу одиграли слабије него што сте очекивали.

– Најбоље партије смо пружили у нашој хали у Гајдобри против првопласиране екипе БКК Раднички, коју смо у драматичној завршници решили у своју корист. Веома добро смо одиграли и утакмицу против Борца из Земуна кога смо декласирали и на крају забележили победу са тридесет поена разлике. Проблем смо имали углавном на гостовањима. Доживели смо невероватан пораз од Младости из Смедеревске Паланке као гости, где смо цео ток сусрета били у вођству. Преокрет је уследио у последњих седам саекунди када је наш противник преокренуо меч у своју корист и забележио изузетно важну победу, вредну освајања титуле вицепрвака и пласмана у вишу лигу. Порази које смо доживели на крају сезоне од Стара и Бора, свакако нису смели да се догоде.

Ако сам добро разумео, разлоге што нисте остварили циљ, треба их пре свега тражити у слабим играма на неколико гостовања.

– Управо тако. Нисмо успели да остваримо циљ. Разлоге што га нисмо остварили, пронашли смо у нама самима, односно, у неким нашим играма на утакмицама изван Гајдобре. Овога пута, не бих да износим учинак појединаца, као ни о томе каква смо имали очекивања, ни шта смо заузврат од тих играча добили.

Ко је по Вашем мишљењу био ваш најбољи играч у минулој сезони, а ко је по вама највише подбацио.

– Сигурно да је најбољи утисак оставио наш најискуснији играч Никола Гаћеша, који је доминмирао у рекету током највећег броја утакмица. Он је уједно и први играч са којим смо продужили сарадњу и у наредној такмичарској сезони. Што се тиче играча који су подбацили, људи који су пратили наше утакмице најбоље знају ко је у тој групи. Добро знамо да је искрене и праве навијаче нашег клуба тешко преваритги, посебно када је у питању залагање играча на терену.

Ваши навијачи, то је општи утисак, били су ваш шести играч у екипи током целе сезоне. Они су своје право лице посебно показали на завршном турниру Купа који је одигран у нишком „Чаиру“.

– Тако је! Заиста смо имали њихову велику подршку током целе сезоне. Треба истаћи, да смо вероватно једина екипа у лиги коју су навијачи и пријатељи нашег клуба пратили и на гостовањима. Њима дугујемо велику захвалност. Скор у првенственим мечевима, посебно оним које смо одиграли као домнаћини, као и победе против прволигашких екипа оставрене у куп утакмицама, довољно говоре колико нам је њихова подршка значила. Када су у питању наши симпатизери који су нас бодрили у завршниуци Купа „Радивој Кораћ“ у Нишу, не постоје речи којима би могли описати шта су нам они тамо приредили. Више од 400 људи бодрило нас је у граду на Нишави током четвртфиналне утакмице купа. Они су чак у више наврата успели да баце у сенку и бројније навијаче Београђана. Може се слободно рећи да су они дали посебан печат утакмици између нас и Партизана.

Након одигране четири првенсгвене утакмице, дошло је до смене на кормилу ваше екипе. Наиме, на место дотадашњег тренера Милоша Лубурића, дошао је Александар Комненић.

– Након скора у прва четири кола, две победе и два пораза, Лубурић је поднео оставку. Желим да истакнем да је Лубурић годину и по дана био помоћни тренер у клубу, док је годину дана био тренер прве екипе. Он је са екипом у сезони 2022/23 освојио треће место у Другој лиги. У петом колу екипу је преузео Комненић, а клуб је одлучио да шансу пружи младом тренеру, што бар данас, код нас није честа појава. Одмах по његовом доласку, нико пред њега није постављао било какав императив, а речено му је да ће екипу водити и у наредној такмичарској сезони. Са њим, као тренером, клуб је остварио највећи успех у својој историји. Желим да истакнем, да није ни мало лако водити екипу коју је неко други селектирао. Пред њега је сада постављен јасан циљ – пласман у КЛС. Сви у клубу верују да је Комненић управо та личност која заједно са играчима може то и да оствари.

Још једном ћемо се вратити на утакмицу четвртфинала Купа „Радивој Кораћ“, коју је ваша екипа одиграла са Партизаном. Ова утакмица сигурно ће ући у анале КК „Херцеговац“, јер је пласман у завршницу овог такмичења сан много већих клубова од вашег.

– Свакако да је наше учешће у завршници националног купа нешто што ће сви они који су у клубу, или око њега, дуго, дуго памтити. Када смо ишли на жреб сви смо некако потајно прижељкивали „црно – беле“. Вољом жреба, та жеља нам се испунила. Сам амбијент у Нишу, фантастична организација утакмице, као и овог комплетног такмичења нешто је што се не доживљава често. Што се тиче саме утакмице, опште је мишљење, да смо оставили заиста фантастичан утисак. Имали смо и вођство у првој четвртини, па смо приморали стратега Београђана Жељка Обрадовића, да први затражи тајм аут. Држали смо утакмицу у егалу цело прво полувреме. У другом полувремену пресудио је квалитет играча реномираног ривала, као и њихова боља физичка спрема. У сваком случају, наши играчи, тренери, управа клуба, као и наши навијачи представили су Херцеговац, али и Гајдобру, на најлепши могући начин. Вероватно је ово била најбоља промоција нашег места од 1946. године, када су наши предци дошли у Гајдобру.

Успели сте да освојите Куп Србије другог степена, након победе над екипом Чачак 94 у Гајдобри, а касније и освојите Куп Војводине.

– Дакле, сезону која је за нама, памтићемо и по овим сјајним резултатима. И трофеј Купа Србије и Куп Војводине освојили смо први пут у својој историји. Заиста, то је један готово невероватан успех.

М.Ђ.Кременовић

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here