Како је сезонцима који раде на њиви док сунце „пржи“?

"Због велике врућине рано идемо на њиву, направимо паузу неколико пута, пијемо хладне воде и настављамо даље", каже Мирјана Бастајић из Обровца, која свакодневно са својом екипом ради на њиви

Фото: Мирјана Бастајић

Како пише Агроклуб, Мирјана Бастајић из Обровца са својом групом радника је свакодневно на њиви. Како наводи, ником није лако под ведрим небом на овако високим температурама али човек се навикне на све.


„Посла на њиви има увек од раног пролећа до касне јесени али током лета не знамо где ћемо пре. Када је овако топло организујемо се тако да на њиву стигнемо раније, стартујемо од пет сати и радимо до 13 часова. Ако посао мора да се уради онда долазимо и увече када је мало свежије“, рекла је саговорница, објашњавајући да она има код куће козе и живину те устаје чак у три сата како би козе помузла, нахранила и напојила, а тек онда пут под ноге до њиве.

Посао је много лакши кад нема тензије

Посао сезонских радника ни мало није лак али како нам је објаснила сви домаћини, газде код којих раде су дивни људи са којима се лако договара.

„Људи који нас ангажују да им радимо су углавном млади, имају размевања за све, имају поверења у нас и не морају бити увек са нама на њиви. Оно што је битно ми током рада имамо паузе, одморимо се, предахнемо мало, доручкујемо, од куће носимо воду, али се брзо угреје те нам наши домаћини редовно доносе свежу, хладну воду, сокове, а често и сладолед“, рекла је Мирјана објашњавајући да је посао много лакши кад нема тензије и кад се створи однос поверења и једни другима помажу.

По њеном савету на основу дугогодишњег искуства Мирјана поручује да у оваквим условима високих температура треба понети лакшу храну која није слана, јогурт и узимати доста течности, али има и оних који традиционално највише воле да једу сланине и парадајза. Да би сачували свежину хране са собом носе и мини хладњаке, а често им људи код којих раде доносе свеже пециво из пекаре.

Радити се мора, јер је новац потребан свима

Саговорница каже да нико није у прилици да бира посао, радити се мора, свима треба новац те њену групу чине како старији тако и млади, средњошколци на распусту или студент који на њиви зараде џепарац и не жале се на услове рада. Слива се зној али посао се кога се прихвате мора завршити.

Дадо Балаж из Бачког Новог Села, такође ради на њиви. Ових дана са групом радника окопава лековито биље на једном приватном поседу. Како каже, производња је органска и осим кошења све је људски рад те увек им посла.

„Температуре су ових дана биле екстремно високе те смо организовали рад од раних јутарњи часова од пет до 12 или 13h, никако дуже. Једноставо како након доручка који је у 10h и траје пола сата време одмиче постаје све топлије и губи се продуктивност“, каже саговорник, објашњавајући да често због јаке јутарње росе морају обувати гумене чизме и лагане кишне кабанице, а након тога тренерке, беле памучне мајице, обавезно носе шешире, капе.

„Није само врућина проблем, до подне нас нападају ројеви комараца те практикујемо да носимо гардеробу са дугим рукавима и да користимо спреј, а кад се они због врућине повуку стижу обади и разни други инсекти“, рекао је Балаж, додајући да носе воду у балонима са стиропором, али да им и газда редовно доноси свежу, док за доручак пију јогурт, једу лаганију храну, краставце, парадајз, а слатко нико не једе обзиром да се од тога много више жедни.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here