ФЕП расписује конкурс за учешће на 31. Фестивалу

Који ће бити одржан од 20. до 24. августа 2025. године у Бачкој Паланци

Фестивал еколошког позоришта за децу и младе из Бачке Паланке расписује Конкурс за учешће на 31. издању Фестивала који ће бити одржан од 20. до 24. августа 2025. године у Бачкој Паланци. Право учешћа имају сва професионална позоришта за децу и младе, која своје пријаве треба да пошаљу најкасније до 15. септембра ове године.


„Основни критеријум за селекцију представа је њихов уметнички квалитет као и могућност извођења представе у техничким условима које фестивал поседује. Ипак, приоритет ће имати представе које тематизују екологију, ментално здравље деце и младих, права деце и младих или однос према свему ономе или онима који су на било који начин другачији. Затим, представе које испитују форме као што су интерактивно позориште, партиципативно, хибридно, имерзивно, амбијентално, дигитално… Као и представе које се служе савременим технологијама, театром објеката, одрживим материјалима или се изводе у природи, али и оне које истражују на пољу екологије процеса и раде на трагу зелене трансформације у позоришту“, објашњава директорка Фестивала, Соња Петровић.

Одабране представе такмичиће се за награду „Добро дрво” у три категорије – награда стручног жирија, награда дечијег жирија и награда публике, а услови су да, пре свега, намењене деци од 0 до 12 година или младима од 12 до 18 година, да их изводе професионалци, а и да се изражавају било којим видом позоришног стваралаштва за децу (луткарске представе, драмске представе, кореодраме, позориште сенки, мјузикл, вербалне, невербалне, театар објеката…).

О прелиминарним резултатима селекције учесници који су прошли селекцију биће обавештени електронским путем најкасније до 15. јануара. О квалитету представа које улазе у такмичарску селекцију 31. ФЕП одлучује Уметнички одбор Фестивала. Коначни резултати биће објављени на сајту фестивала (www.феп.орг.рс) најкасније до 1. јула 2025. године.

У граду без позоришта, ФЕП је једина организација која већ 30 година приближава позориште и културу младим Бачкопаланчанима, подстиче креативност, љубав према уметности и стваралаштву. У своје активности укључује велики број младих и деце из Бачке Паланке, околних места, али и региона.

Ове године, Фестивал обележава пуних 30 година континуираног рада и одржава се у Бачкој Паланци од 22. до 25. августа, под слоганом „Метаморфоза“!

Метаморфоза, иначе, инспирише и Фестивал еколошког позоришта. Фестивал, чији је пут био је сталан раст, развој, сазревање и ослобађање да би, после три деценије, стигао до претварања из једног облика постојања у виши.

Више о конкурсу можете пронаћи на сајту Фестивала.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here