Очување традиције кроз игру и песму: Фестивал „Ала волем коло да играм“ у Бачкој Паланци

Очување традиције кроз плес и песму у организацији ЦТКУ "Абрашевић".

ala volem kolo da igram abrasevic

БАЧКА ПАЛАНКА – У недељу (16.06.), у организацији ЦТКУ „Абрашевић“, одржан је међународни, 16. по реду, фестивал „Ала волем коло да играм“.


Фестивал „Ала волем коло да играм“, који је настао 2003. године, израстао је из визије двоје ентузијаста и заљубљеника у народну традицију, Наташе Дорић и Саше Богуновића, чланова ЦТКУ „Абрашевић“. Њихова идеја је била да створе манифестацију која би окупљала фолклорне ансамбле и певачке групе, не само из Србије, већ и из региона, пружајући прилику да се презентују култура, традиционална игра и песма различитих народа.

Циљ фестивала је био двојак. Прво, да очува и промовише традиционалне вредности и културно наслеђе које је годинама било у опасности од заборава. Друго, да подстакне младе генерације да се укључе у фолклорне активности, уче о својим коренима и постану амбасадори своје културе.

Првобитно, фестивал је трајао три дана и одржавао се у Товаришеву, Новој Гајдобри и Бачкој Паланци, чиме је окупљао љубитеље фолклора из различитих делова Војводине и шире. Овај тродневни формат омогућавао је богат програм са бројним учесницима, разноврсним активностима и радионицама, чиме се створила жива и динамична атмосфера.

Током година, фестивал је стекао међународни карактер, привлачећи ансамбле из различитих земаља. Ово је обогатило саму манифестацију, јер су учесници имали прилику да упознају и науче о култури и традицији других народа, чиме се развијала међукултурна размена и пријатељства.

Иако се од недавно фестивал одржава само један дан у Бачкој Паланци, смањење обима није умањило његов значај и дух. Чланови ЦТКУ „Абрашевић“ настављају да улажу велики труд и енергију како би одржали квалитет програма и омогућили посетиоцима да уживају у раскоши традиционалне игре и песме.

Идеја фестивала „Ала волем коло да играм“ је да међународни фолклорни ансамбли и певачке групе презентују своју културу, игру и песму. На овогодишњем фестивалу учествовало је око 250 деце и двадесет волонтера. Посетиоци су уживали у наступима гостију из Илокa КУД „Јулије Бенешић“, Новог Града у Босни КУД „Уна“, Обровца КУД „Марко Светозар Марковић“, Бача КУД „Младост“, Новог Сада КУД „Велико коло“ као и домаћина, ЦТКУ „Абрашевић“.

– Посебан тренутак фестивала био је дефиле кроз град, након чега су учесници одиграли ужичко коло испред зграде Општине. Завршни део програма одржан је у дворишту Музеја града где су сви учесници заједно отпевали химну. Целокупан програм трајао је сат времена, а учествовала су деца узраста од 4 до 15 година. Поносни смо на традицију коју наш фестивал носи и на све учеснике који су дали свој допринос да се традиционалне игре, песме и обичаји очувају и задовољни смо одзивом деце и публике. Позивамо све који могу да подрже ЦТКУ „Абрашевић“, да то учине и помогну нам у даљем раду. Упис нових чланова почиње од септембра и радујемо се новим генерацијама које ће наставити да негују и промовишу нашу културну баштину“ – изјавила је овим поводом Љиљана Жихлавски – секретарка ЦТКУ „Абрашевић“ из Бачке Паланке.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here