Мајско дрво у Пивницама – Очување идентитета кроз традицију

Обичај који спаја генерације

У срцу војвођанског села Пивнице, сваке године се са великим ишчекивањем одржава један од најважнијих словачких обичаја – постављање и рушење мајског дрвета. Овај древни ритуал, који се у Пивницама практикује деценијама, носи дубоко укорењено значење повезано са пролећем, традицијом и плодном жетвом.


Један од оснивача Фолклорног друштва у Пивницама, Јан Губа, истиче да је рушење мајског дрва искључиво словачки обичај.

„То нема ниједан други народ у својој традицији“, каже он. Традицију коју су Словаци вековима преносили с колена на колено, Јан Губа је препознао и током својих путовања у Словачку пре много година, где је видео окићене гране на готово свакој кући.

Мајско дрво симболизује крај зиме и почетак буђења природе, и нераскидиво је повезано са пролећем и надом у успешну жетву. У прошлости, пољопривредници су чекали почетак маја да започну садњу, а постављање мајског дрва обележавало је тај значајни тренутак. У Пивницама, мајско дрво се традиционално обмотава зеленим шимширом, јер се верује да ће то донети плодну жетву.

Обичај постављања мајског дрва има посебан шарм и занимљиве ритуале.

“Младићи су постављали дрво испред кућа девојака које су биле за удају. Пре него што би започели, тражили су дозволу од родитеља девојке. Ако би родитељи пристали, младићи би поставили дрво и затим би били почашћени вечером, пићем и музиком. Међутим, у случају да родитељи нису одобравали удају своје ћерке или ако девојка није била заинтересована, младићи би јој кришом постављали гране у оџак на крову куће или би везивали улична врата на капији”, описује наш саговорник.

Јединственост Пивница лежи у томе, што се мајско дрво обмотава шимширом до самог дна. Најчешће се користи дебело дрво багрема, на које се затим привеже краће дрво, украшено тракама, флашама или другим декорацијама по жељи девојака. Када би дошло време за рушење дрва, младићи би га поново обмотали шимширом, како би дрво остало зелено, што је карактеристично само за Пивнице.

Постављање мајског дрва, одвијало се вече пред 1. мај, док се рушење дешавало у понедељак, на празник Духови, уз традиционалну музику и фолклорни плес. Правило је било, да се сва дрва руше истог дана, један за другим, до касно у ноћ.

Јан Губа се присећа времена када је било много више мајских дрва у селу. Тада су се обичаји и традиција пажљиво поштовали, а сваки део заједнице је учествовао у овим догађајима са великом радошћу и ентузијазмом.

“Дрва су се постављала на истим местима у селу, која су временом постала традиционална за овај обичај. Манифестација је привлачила велики број људи и сви заједно су плесали, од најстаријих до најмлађих. Постављање мајског дрва било је права уметност. Захтевало је вештину и прецизност, јер се дрво подизало помоћу даске и канапа, док је ископана рупа морала бити правилно припремљена, ради лакшег рушења”, каже наш саговорник, и додаје да су раније овај обичај људи практиковали и чували искључиво из љубави према традицији.

Иако се времена мењају, традиција мајског дрва у Пивницама остаје симбол заједништва, културе и идентитета. Овај обичај не само да одржава везу са традицијом, већ пружа прилику младима да уче о својој историји и важности очувања културног наслеђа. Кроз песму, плес и заједничке активности, становници Пивница из године у годину потврђују своју посвећеност очувању ове драгоцене традиције.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here