Podneta inicijativa za finansijsku podršku porodicama sa decom upisanom u privatne vrtiće

Inicijativa predata predsedniku Opštine Bačka Palanka jer već godinama unazad veliki broj dece ostaje "ispod crte" za upis u državne vrtiće

BAČKA PALANKA: Grupa roditelja dece upisane u privatne vrtiće i dece koja nisu dobila mesto u PU „Mladost“, podnela je inicijativu predsedniku Opštine Bačka Palanka za finansijsku podršku porodicama sa decom upisanom u privatne predškolske ustanove u Bačkoj Palanci.


Godinama unazad postoji problem velikog broja dece koja ostanu „ispod crte“ u PU „Mladost“. Roditelji čija deca ne dobiju mesto, prinuđeni su da se snalaze.

„Iz razgovora sa roditeljima i analizom problema, ustanovili smo da u Bačkoj Palanci u PU „Mladost“, postoji lista čekanja na kojoj je preko 200 dece već godinama unazad. Znajući da su kapaciteti predškolskih ustanova ograničeni i da proširenje istih zahteva ozbiljna ulaganja, za ovaj problem koji je prepoznala i Vlada Republike Srbije i sam predsednik, a čiji su primer sledili i gradovi i opštine u okruženju (Novi Sad, Veternik, Futog, Beograd, Subotica, Kragujevac, Pančevo…), pronađeno je rešenje u vidu odluke o subvencionisanju tj. odluka o finansijskoj podršci porodicama sa decom upisanom u privatne predškolske ustanove“, navodi se u tekstu inicijative koji su potpisali predstavnici roditelja.

U tekstu dalje stoji da su se roditelji i ranije obraćali, kako nadležnima u Opštini Bačka Palanka, tako i predškolskoj ustanovi, ali kako navode, nisu naišli na razumevanje.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

„Odgovor je bio negativan, a razlog koji je naveden je da će se 2019. godine izgraditi još jedan vrtić te će se na taj način obezbediti mesto većini dece. Vrtić i dalje nije izgrađen, a mnogo dece i dalje nema mesto u državnom vrtiću. Ove godine, kada je situacija svim porodicama dodatno otežana zbog epidemije COVID-19, roditeljima čija deca pohađaju privatne predškolske ustanove, dodatno je otežano, jer iako su im primanja smanjena, a radna mesta dovedena u pitanje, moraju sami da finansiraju celokupan boravak u privatnim predškolskim ustanovama“, pišu roditelji u tekstu.

Molba roditelja u ovoj inicijativi jeste da se, s obzirom da je ekonomska cena državnog vrtića oko 28.000 dinara, 20% plaćaju roditelji (oko 5000 dinara), dok se 80% plaća iz budžeta, isti ovi uslovi obezbede i za decu u privatnim vrtićima.

„Obraćamo vam se sa molbom da razmotrite predlog roditelja čija su deca upisana u privatne predškolske ustanove, ali i onih čija su deca na listi čekanja, a nemaju mogućnost da upišu svoju decu u privatne predškolske ustanove, uzimajući u obzir i potrebe dece, finansije i tešku situaciju, te da na osnovu navedenih činjenica odlučite sa vašim saradnicima, o donošenju odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom upisanom u privatne predškolske ustanove u našoj opštini“, naveli su roditelji u inicijativi upućenoj predsedniku Opštine.

Pogledaj: U vrtiću u Karađorđevu nema mesta za decu iz tog sela (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here