Упис у средње школе данас и сутра

Упис у средње школе моћи ће и ове године да се обави онлајн, као и одласком у школу од 8 до 15 часова.

Фото: Canva

Ученици у Србији у првом уписном року у средње школе могу да се упишу данас, 2. јула и сутра, 3. јула. Како је објављено на порталу Моја средња школа, предаја докумената и упис у средње школе моћи ће и ове године да се обави онлајн, као и одласком у школу од 8 до 15 часова.


Такође, ученици који нису распоређени у школама у првом уписном кругу, данас ће моћи да предају листе опредељења за други уписни круг (онлајн или непосредно у школи), а упис ће трајати до 6. јула до 15 часова.

Право подношења листе опредељења имају само ученици који нису распоређени у првом уписном кругу и то само на места која су остала слободна после првог уписног круга.

Како је Тањугу раније рекла министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, у првом кругу распоређено је 59.091 ученика, а у једну од прве три жеље распоређено је 81,43 одсто ученика. Она је рекла да у четворогодишње образовне профиле може да се упише укупно 48.966 ученика, од чега у гимназије 15.108, а у трогодишње образовне профиле 10.125 ученика.

Министарка је истакла да после првог уписног круга нераспоређених ученика, њих 1.524 има могућност да се у другом уписном кругу упишу на преостала слободна места.

„У четворогодишњим профилима преостало је 7.866 места, док је у трогодишњим тај број 3.783“, рекла је она. За све оне ученике који из здравствених и објективних разлога нису полагали завршни испит у јунском року, моћи ће то да ураде 14, 15. и 16. августа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here