Опасне материје у пољопривредном земљишту Војводине

Пронађен и арсен

Foto: Dnevnik.rs

„У пољопривредном земљишту, након испитивања заштићених подручја у Србији, утврђено је да у Војводини, Шумадији и Бајиној Башти постоје више вредности опасних материја од максимално дозвољених“, изјавила је директорка Института за земљиште у Београду Мира Милинковић.


То истраживање о загађености пољопривредног земљишта у Србији спроведено је у оквиру пројекта Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине (СЕПА).

Одабрана су три потенцијална локалитета – заштићено подручје Националног парка Тара и међународне реке Дрина, заштићено подручје у оквиру језера Палић и Лудош и у оквиру заштићеног подручја водоснабдевања Гружанског језера.

„Испитивали смо различите елементе и параметре, свака од институција имала је своје задатке у оквиру реализације пројекта, наша област била је испитивање земљишта и то земљишта под различитим катастарским културама, односно са различитим начинима коришћења, испитивали смо стајњак и земљишта која се налазе у близини објеката механизације у оквиру фарми“, рекла је Милинковић.

На сваком подручју, како је рекла, по пет фарми биле су испитиване према правилницима Србије ради утврђивања на којим продучјима и да ли за одређене елементе постоје прекограничне вредности садржаја одређених елемената.

1 коментар

  1. Naravno kad kinezima dajemo obradivo zemljiste prve klase da prave fabrike. Umesto da Vojvodina hrani pola Rusine ili Evrope mi uvozimo Kineze.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here