Произвођачи малина: Није истина да је постигнут договор са откупљивачима око цене малина

Цену од 250 динара нико од произвођача није прихватио

Председник Асоцијације произвођача малина Србије Добривоје Радовић рекао је данас да је нетачна информација Министарства пољопривреде да је постигнут договор да почетна откупна цена тог воћа буде 250 динара за килограм.


Он је, после састанка произвођача малина и откупљивача, власника хладњача и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александра Мартиновића у Влади Србије, рекао за Бету да је нетачна информација коју је саопштило то Министарство.

„Није тачно да је договорена цена од 250 динара. Ту цену су само предложили власници две од двадесетак хладњача, а власник фирме „Сирогојно“ је, чак рекао да једна страна фирма малине откупљује у околини Шабца и Ваљева по 190 динара за килограм“, рекао је Радовић.

Додао је да цену од 250 динара нико од произвођача није прихватио, а да је хладњача „Станић“ само предложила да се дели добит у односу 60:40 одсто.

Он је рекао да је Асоцијација произвођача малина, у оквиру које је више удружења, тражила почетну откупну цену од 400 динара за килограм, а Удружење Виламет 350 динара по килограму.

Радовић је рекао да је тачно само да се Министарство залагало за договор, али је нетачно да је договор усаглашен. Истакао је да невреме сваки дан смањује род малине и да ће се произвођачи тог воћа наредне недеље договорити које ће мере предузети.

Министарство пољопривреде је у саопштењу, после састанка, навело да је „усаглашено да почетна, откупна цена малине буде 250 динара по килограму, као и да размер добити произвођача и хладњачара буде у односу 60 према 40 одсто од просечне извозне цене у корист произвођача“. У том сопштењу се наводи и да ће бити потписан споразум.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here