Жетва хлебног жита само што није почела

Ево какав ће бити принос

Фото: Getty images

Уколико не буде кише наредних дана, жетва раних сорти пшенице почеће најкасније током викенда, што је знатно раније него протеклих година, односно за две до три седмице. 

У овој жетви род пшенице скидаће се са око 625.000 хектара и очекује се да ћемо је имати због суше само 4,7 до пет тона по хектару, односно да ће овогодишње пшенице бити мало изнад 3,1 милион тона, што је више него довољно за домаће потребе, пошто нам треба око 1,7 милиона тона.

У нову жетву улазимо са најмање 1,5 милиона тона тржишних вишкова пшенице, па ћемо за извоз на страна тржишта, рачунајући овогодишњи род, имати најмање 2,7 тона хлебног зрана.

Берзанска цена старе пшенице тренутно је 23,5 динара без пореза на додатну вредност (ПДВ), односно 25,8 динара са ПДВ-ом. Ратари очекују да се та цена неће задржати када крену први откоси већ да ће нови род бити јефтинији за два-три динара када крене откуп, јер се годинама уназад цена пшеница спуштала чим крене жетва.

625.000 хектара имамо под пшеницом

Задружни савез Војводине није још израчунао колико би требало да вреди нови род пшенице, а ни откупљивачи о цени новог рода се не оглашавају. Само ратари истичи да је тренутна цена пшенице са ПДВ од 25,8 динара најприближнија реалној цени новог хлебног зрна који треба да кошта 30 динара.

Ратар из Инђије, Радослав Адамовић, казао је да би нова пшеница требало да кошта око 30 динара са ПДВ-ом. Земљорадник из Турије Саша Атанасковић додаје да је за пољопривреднике пожељна цена новог рода од 27 до 30 динара са ПДВ-ом.

„Када саберемо подстицаје које смо добили за биљну производњу 18.000 динара по хектару и гориво по субвенционисаној цени и 17.000 динара који су нам обећани за сертификовано семе, килограм новог рода пшнице треба да кошта од 27 до 30 динара“, казао је Атанасковић. Напоменуо је да у жетви неће бити великих приноса због суше током марта и априла, већ просечних и испод просека до највише око 5,5 тона по хектару.

4,7 тона по хектару очекује се да буде просечан принос

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here