Жетва пшенице стигла пре откупне цене

Први откоси најављују добар род и квалитет, а по старом обичају и овога пута паори ће причекити на откупну цену хлебног жита

Јуче је било идеално време за жетву, јер су велике врућине које прате жетву изостале, а умерено облачно време добро је дошло ратарима да жању ране сорте пшенице.


У атару села Турија, у општини Србобран, пшеница је по првим откосима добро родила. Киша јој више не треба јер свака нова падавина умањиће приносе и квалитет зрна.

30 динара килограм пшенице доноси зараду ратарима

24,9 динара кошта старо жито на Продуктној берзи Нови Сад

Пољопривредник Саша Атанацковић казао је да је задовољан и приносом и квалитетом хлебног зрна, имајући у виду сушни период који је током зиме и пролећа пратио сазревање зрна и што није због финансијских могућности могао у потпуности да примени агротехнику.

Како је навео, на њивама које обрађује има различите приносе, од 5,5 до седам тона по хектару.

„Имам жита више него што сам очекивао и што је још важно, квалитет зрна није лош, хектолитарска маса се креће од 79 до 81. Добро сам прошао ове године јер сам у суши и без превелике агортехнике добио солидне приносе и добар квалитет зрна“, истакао је Атанацковић.

Добро сам прошао ове године јер сам у суши и без превелике агротехнике добио солидне приносе и добар квалитет зрна (ратар Саша Атанацковић)

Он ће део пшенице одмах продати да би подмирио дуговања, а део ће држати на лагеру у ишчекивању више цене.  Откупљивачи још нису истакли по којој цени ће примати нови род, али се међу ратарима прича да ће килограм жита коштати свега од 22 до 23 динара, што је изузетно ниска цена. Уколико заиста буде та цена у откупу, пољопривредници ће бити у минусу и вероватно и неће сејати пшеницу на јесен, јер су протекле две године због ниских цена примарних пољопривредних производа били у минусу и нису превише улагали. Нови род треба да кошта најмање 27,5 динара са ПДВ-ом да би се покрили трошкови производње, а 30 динара да би имали минималну зараду.

По његовој рачуници, јутро жита са урачунатом арендом коштало га је од 68.000 до 70.000 динара са осредњим улагањима.

Имаћемо око 3,1 милион тона

У овој жетви род пшенице скидаће се са око 625.000 хектара и очекује се да ћемо је имати због суше само од 4,7 до пет тона по хектару, односно да ће овогодишње пшенице бити мало изнад 3,1 милион тона, што је више него довољно за домаће потребе, пошто нам треба око 1,7 милиона тона.

У нову жетву улазимо са најмање 1,5 милиона тона тржишних вишкова пшенице, па ћемо за извоз на страна тржишта, рачунајући овогодишњи род, имати најмање 2,7 тона хлебног зрана.

На Продуктној берзи Нови Сад јуче је старо жито коштало 22,7 динара без ПДВ-а, односно 24,9 динара са порезом на додату вредност.

У понуди је на новосадској Берзи прошле недеље био и нови род пшенице за 24 динара килограм без ПДВ-а, 26,4 динара са ПДВ-ом, али се није трговало.

Пољопривредницима те цене не одговарају. Кажу да нови род треба да кошта 30 динара са ПДВ-ом да би имали минималну зараду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here