Марек Валенћик – Путовање кроз знање

"Без знања немамо прилика, без прилика немамо среће, а без среће губимо оно најбитније - себе", каже Марек

Марек Валенћик, талентовани ученик Карловачке гимназије из Пивница, пример је успеха и амбиције у свету образовања. Својим трудом и упорношћу, показао је да таленат и одлучност не познају географске границе.

Свој пут ка успеху, започео је као ђак генерације у Основној школи „15. октобар“ у Пивницама. Већ тада, његов таленат је обећавао да ће постићи велике ствари у будућности.

„У свом досадашњем образовању, као највећи успех издвојио бих, поред освајања награда на републичким такмичењима из биологије и шпанског језика, добијање престижне FLEX стипендије, која ми омогућава похађање једне целе школске године у Америци. Јако сам поносан на овај успех, посебно због тога што годишње ову стипендију добија мање од 2% ученика који конкуришу и јако се радујем том искуству“, каже Марек.

Једно од кључних искустава које је обликовало Мареков досадашњи пут, билo је учествовање у размени ученика у Шпанији.

„Моје одељење и ја смо провели 7 дана у селу надомак Валенсије. То искуство ми је донело, не само боље знање и усавршавање језика, већ и поглед на свакодневни живот у Шпанији. Разлика је било много, што кулутрних, што образовних. Али закључио сам, да су људи изузетно слични нама. Врло су љубазни, разумни и вољни да помогну“, наводи Марек, и додаје да тај пут за њега представља незаборавно искуство са којег је, осим сувенира, донео и много знања.

Марек са својим одељењем у Шпанији

Његова жеља за истраживањем, није се зауставила само на Шпанији. Ускоро ће се упустити у још једну међународну авантуру, овог пута путујући у Америку, на нову размену ученика.

„За надолазећу размену у Америци, већ месецима се увелико припремам. Од сакупљања папирологије за визу, до сакупљања храбрости за сам полазак. Од ове размене очекујем да упознам много нових људи и да надоградим себе као личност. Одлучан сам у својој намери да одем тамо и покажем људима део свог културног богатства. То је и био главни разлог за моје конкурисање за размену. Од малена сам изузетно везан за своју културу, што словачку, што српску. Дванаест година сам се бавио словачким фолклором, а тренутно похађам најстарију гимназију у Срба – Карловачку гимназију. Ту сам, осим четири нова језика, научио много о српској култури и наслеђу“, каже Марек и сматра да је управо то, оно што му даје мотивацију да оде на други континент и представи део своје културе.

Марекова прича није само инспирација за младе људе широм света, већ и подсетник на важност образовања у стварању бољег друштва.

„Не кажем да сви морају да буду одлични ђаци, али свако мора да нађе тај један предмет, једну област, у којој проналази себе и своју будућност. Будите одлучни, гледајте право у свој циљ и само повремено баците поглед са стране. Рекао бих, да је у данашњем свету тешко преживети, али преживљавање подразумева прилагођавање“, закључује ученик, и додаје да своју будућност планира у области биоинжењеринга у Норвешкој или Америци.

Док Марек наставља свој свој пут према новим изазовима и авантурама, његова прича остаје као подстицај за све младе људе да се одваже и храбро остварују своје снове.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here