Ученици Гимназије „20. октобар“ боравили на Андревљу

Посета Андревљу је трајала пет дана у оквиру којих су ученици и наставница, кроз предавања, радионичарксе активности и студијске посете ближе спознали своје таленте, важност културе говорења у јавном наступу, видели примере доброг јавног наступа

548
Фото: Приватна архива

На конкурсу за обуке талентованих ученика средњих школа са територије АП Војводине и наставника у својству предавача на Андревљу за 2024, расписаном од стране Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Гимназија „20. октобар“ добила је средства за боравак десет ученика (Василија Бјелобрк, Јелена Грујић, Сергеј Дејановић, Александра Ерцег, Маша Јукић, Дуња Краљ, Симеона Кузмановић, Нађа Милићевић, Лара Рачић и Огњена Штрбац ) и једне наставнице (Зорана Буха).


Ученици Гимназије „20. октобар“ су се по трећи пут обрели на Андревљу и успели да у аутентичном окружењу упознају вршњаке из других школа на територији Војводине, сарађују са њима у различитим активностима, те понесу утиске и искуства која су умногоме другачија од досадашњих.

Посета Андревљу је трајала пет дана у оквиру којих су ученици и наставница, кроз предавања, радионичарксе активности и студијске посете ближе спознали своје таленте, важност културе говорења у јавном наступу, видели примере доброг јавног наступа.

Учествовали су у дебати на тему ријалитија, те имали предавање и дискусију о слободном и критичком мишљењу. Гимназијалци су посетили Филозофски факултет, те његову импозантну библиотеку, сусрели се са светом занимања професора и библиотекара. Обишли су и Сремске Карловце и у њима Карловачку гимназију, Богословију и Саборну цркву Светог Николе. Свакодневно су ишли у шетње и истраживали лепоте Фрушке горе. Слободно време је прошло у игрању стоног тениса и билијара. Последње вече боравка обележио је музички бенд.

Ни професори ни ученици се пре овог пројекта нису познавали, па ипак кроз рад, дружење, излете, посете универзитетских професора, организованог вечерњег програма склопљена су пријатељства и план је да се дружење настави.

Свих десет ученика као и професорица су се вратили препуни утисака од којих вам нека преносимо:

Маша – други разред

„Андревље је на мене оставило јак утисак. Провела сам пет дана у дружењу, шетњи, игрању билијара, као и веома занимљивим активностима. Уживали смо уз сјајан глас оперске певачице Сенке и занимљивом предавању глумца Милана Босиљчића“.

Симеона – други разред

„Боравак на Андревљу је био феноменалан, пун узбудљивих авантура и нових познанстава. Посебно бих издвојила предавање Милана Босиљчића, духовитог и ведрог глумца од кога смо научили како да уз разне технике савладамо трему“.

Јелена – трећи разред

„Боравак на Андревљу ме је одушевио. Активности и радионице су биле сјајне и много сам тога научила. Посебно ми се свидело што смо све тимски радили и на тај начин сам се спријатељила са много њих“.

Александра – трећи разред

„Андревље је једно дивно место са природом која очарава. Има предивне шуме са ливадама љубичица. Друштво је било веома занимљиво са мноштвом различитих људи. Било ми је стресно презентовати пред толико људи, али верујем да сам превазишла тај страх баш овде. Најжалије ми је било што нисам видела бамбија. Али драго ми је што сам упознала неке дивне људе“.

Василија – други разред

„Драго ми је што сам учествовала у пројекту на Андревљу, стекла сам нових искустава и упознала разне људе. Захваљујући организацији добили смо ветар у леђа за даљи напредак у школовању“.

Сергеј – други разред

„Андревље је искуство које би требало сваки ученик да искуси и доживи. Радионице кроз које упознајемо друге ученике и делимо своја искуства, где такође учимо нове ствари су свако биле интересантне и поучне“.

Огњена – трећи разред

„Велико ми је задовољство што сам добила позив за овакав пројекат. Пет дана на Андревљу су обележиле разне радионице засноване на слободи мишљења и сопственој креативи. Свако је могао да искаже себе у најбољем светлу и покаже или открије своје таленте. Дружење и упознавање кроз рад је једна од највреднијих ствари. Поред разних радионица, дане смо проводили у шетњама по шумама Фрушке горе. Ових пар дана на Андревљу ћу памтити као сјајну прилику за сопствено унапређење и едукацију из разних области“.

Дуња – трећи разред

„Неизмерно ми је драго што сам имала прилику да учествујем у оваквом ђачком пројекту. Сматрам да је ова организација прилика за све талентоване ученике који имају жељу да науче нешто ново, исказу своје мишљење кроз радионице и стекну нова пријатељства.

Мој лични утисак је да је било веома занимљиво и динамично. Свакодневне активности и добро друштво су још више допринели таквом утиску.

Много тога смо научили и пре свега уживали у дугим шетњама, разним предавањима, креативним радионицама и посети Филозофском факултету у Новом Саду и Сремским Карловцима. Добри професори и особље у хотелу су такође имали велку улогу у нашем лепом боравку на Фрушкој гори.

Овај пројекат ће ми остати у прелепом сећању и као једно дивно животно искуство“.

Лара – трећи разред

„Андревље је једно дивно место смештено у шумама Фрушке горе. Шест дана је испуњено и забавом, али наравно и радионицама. Радионице су интерактивног типа и укљуцују рад у групама. Обилазак Филолошког факултета и обилазак Сремских Карловаца су били изузетно занимљиви и сазнали смо неке нове занимљиве чињенуце о историји нашег народа. Друштво је било јако добро, сви смо били опуштени и сви смо се заједно дружили. Мислим да је управо та опуштеност допринела добром расположењу и квалитетном дружењу. Шетње су биле дуге, а организовао их је професор физичког Ђура, а све занимљивости о биљкама и животињама које смо сретали нам је испричао и показао професор ветеринарских предмета Горан. Професорка српског Зорана и педагог Александра су се потрудиле да радионуце буду занимљиве, а сви заједно су допринели лепој атмосфери. Посета оперске певачице, глумца и социолога су биле занимљиве и сазнали смо понешто ново. Природа је дивна, будили смо се уз прелепи цвркут птица. Смештај је био добар, а храна фантастична. Све укупно прелепо искуство које свима препричавам и верујем да ћу увек и препричавати са широким осмехом. Упознала сам доста нових људи и веома сам срећна због тога. Кажу да свако ново познанство злата вреди. Радо бих се вратила на Андревље“!

Нађа – други разред

„Драго ми је што сам добила прилику да проведем време на Андревљу. Стекла сам нова искуства и пријатељства. Поред разноврсних радионица, обилазака и активности, врло значајно ми је било и провођење времена у природи. Волела бих да још више мојих вршњака има прилику да учествује у овом пројекту“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here