Отворена бирачка места у општини Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА- У недељу 2. јуна, грађани општине Бачка Паланка имају прилику да изађу на локалне изборе и гласају на 43 изборна места. Данас ће 45.037 грађана моћи да гласа на 24 бирачка места у насељеним местима општине и на 19 изборних места у самом граду Бачка Паланка.


07:00 – Бирачка места су отворена у 7 часова и гласаће се данас до 20 часова. Бирачки листић на овим изборима за одборнике Скупштине општине Бачка Паланка биће штампан на папиру розе боје.

Како за БАП ВЕСТИ наводи Ђорђе Појужина, председник Општинске изборне комисије, сва бирачка места у општини Бачка Паланка су отворена на време.

Општинска изборна комисија подсећа бираче који нису у могућности да гласају на бирачком месту да могу да гласају ван бирачког места. Бирачи који желе да искористе ову могућност морају обавестити Општинску изборну комисију на телефон 021 2101 180 од 08 до 20 часова, најраније 72 часа пре дана гласања, односно 30., 31. маја и 1. јуна 2024. године, а на дан гласања 2. јуна најкасније до 11 часова. Приликом пријављивања, бирачи треба да наведу своје личне податке: име и презиме, ЈМБГ, адресу пребивалишта и контакт телефон.

Бирачи морају да понесу на увид личну карту или пасош како би доказали свој индентитет, а онима који се у тренутку затварања гласачког места затекну у реду мора да се омогући да гласају.

Сваком бирачу спрејом се обележава кажипрст десне руке и контролише УВ лампом да се не би догодило да гласа два пута, а гласа се иза паравана који обезбеђује тајност.

Бирачи који услед неписмености, слабовидости, инвалидитета или неког другог разлога нису у стању да сами попуне гласачки листић имају право да на бирачко место поведу помагача који ће уместо њих попунити гласачки листић, онако како му одреде.

Грађани општине Бачка Паланка могу да гласају за једну од шест изборних листа:

  1. Коалиција „Александар Вучић – Бачка Паланка сутра“, коју чини више странака укључујући Социјалистичку партију Србије, Покрет социјалиста, Партију уједињених пензионера, Савез војвођанских Мађара и Српску напредну странку.
  2. Група грађана „Бачка Паланка против насиља“.
  3. „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“.
  4. Коалиција „Уједињена опозиција Бачке Паланке – Бирај боље!“, коју чини више странака као што су Народни покрет Србије, Странка слободе и правде, Демократска странка, Нова демократска странка Србије и Зелено-леви фронт.
  5. „Руска странка – Срби и Руси браћа заувек!“.
  6. Група грађана „МИ – Снага Бачке Паланке“.

Према Закону о локалним изборима, изборна комисија у року од 96 часова од затварања бирачких места доноси и објављује за сва бирачка места укупан извештај о резултатима локалних избора.

Број бирача који су гласали утврђује се на основу броја гласачких листића који се налазе у гласачким кутијама.

Позивамо све грађане да искористе своје право и обаве грађанску дужност гласањем на овим изборима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here