Највећа излазност у Товаришеву, најмања у Пивницама

За 41 одборничко место у локалном парламенту, бори се 125 кандитата. Бачкопаланчани могу да гласају за неку од шест изборних листа

БАЧКА ПАЛАНКА – До 10 сати у општини Бачка Паланка гласало је 13, 1 одсто уписаних бирача. Највећа излазност до сада на локалним изборима 2024. године је забележена у Товаришеву, где је гласало 43 одсто бирача, док је најмања излазност у Пивницама са 7,33 одсто.


Према подацима ИПСОС/ЦЕСИД излазност на изборима до 11 сати у Београду је 14,3 одсто, у Нишу 12,9 одсто, а у Новом Саду 18,2 одсто. У поређењу са излазношћу на изборима 2023. године, излазност је у свим овим градовима већа, преноси РТС.

Право да гласа на локалним изборима у општини Бачка Паланка има 45.037 грађана и грађанки са правом гласа, на укупно 43 изборна места, 19 у граду и 24 изборна места у насељима општине.

07:00 – Бирачка места су отворена у 7 часова и гласаће се данас до 20 часова. Бирачки листић на овим изборима за одборнике Скупштине општине Бачка Паланка биће штампан на папиру розе боје.

Како за БАП ВЕСТИ наводи Ђорђе Појужина, председник Општинске изборне комисије, сва бирачка места у општини Бачка Паланка су отворена на време.

Општинска изборна комисија подсећа бираче који нису у могућности да гласају на бирачком месту да могу да гласају ван бирачког места. Бирачи који желе да искористе ову могућност морају обавестити Општинску изборну комисију на телефон 021 2101 180 од 08 до 20 часова, најраније 72 часа пре дана гласања, односно 30., 31. маја и 1. јуна 2024. године, а на дан гласања 2. јуна најкасније до 11 часова. Приликом пријављивања, бирачи треба да наведу своје личне податке: име и презиме, ЈМБГ, адресу пребивалишта и контакт телефон.

Бирачи морају да понесу на увид личну карту или пасош како би доказали свој индентитет, а онима који се у тренутку затварања гласачког места затекну у реду мора да се омогући да гласају.

Сваком бирачу спрејом се обележава кажипрст десне руке и контролише УВ лампом да се не би догодило да гласа два пута, а гласа се иза паравана који обезбеђује тајност.

Бирачи који услед неписмености, слабовидости, инвалидитета или неког другог разлога нису у стању да сами попуне гласачки листић имају право да на бирачко место поведу помагача који ће уместо њих попунити гласачки листић, онако како му одреде.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here