Међународни посматрачи из ОДИХР-а присутни на локалним изборима у општини Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА- На локалним изборима који се одржавају 2. јуна у општини Бачка Паланка присутно је тринаест Међународних посматрача из ОДИХР који посматрају изборе од момента отварања до затварања бирачких места.


Мисија ће процењивати спровођење избора у односу на усклађеност са ОЕБС-овим и другим међународним обавезама и стандардима за демократске изборе, као и усклађеност са националним законодавством.

Посматрачи ће пажљиво пратити све аспекте избора, укључујући предизборне и постизборне активности. Фокус ће нарочито бити усмерен ка примени правног оквира, спровођењу предизборне кампање, укључујући и кампању на друштвеним медијима, као и ка раду изборне администрације на свим нивоима, решавању изборних спорова и медијској покривености избора. Посматрачи ће такође оцењивати спровођење претходних препорука ОДИХР-а у вези са изборима.

Састанци са представницима власти, политичким партијама, представницима цивилног друштва, медија и међународне заједнице саставни су део активности посматрања избора.

На дан избора, мисија ОДИХР-а ће удружити снаге са делегацијом Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе, и посматрати отварање бирачких места, процес гласања, бројање гласачких листића и сабирање изборних резултата.

Дан након избора, на конференцији за медије, мисија ће објавити прелиминарне налазе и закључке. Коначни извештај са оценом целокупног изборног процеса и препорукама, биће објављен неколико месеци након завршетка процеса.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here