Расподела мандата на локалним изборима у општини Бачка Паланка

Ко ће седети у Скупштини Општине Бачка Паланка?

Резултати локалних избора 2024. године показују убедљив резултат за коалицију „Александар Вучић – Бачка Паланка сутра“, која је успела да обезбеди значајну већину у локалној скупштини са тридесет мандата. Уједињена опозиција Бачке Паланке је постигла релативно добар резултат са осам мандата, док је Српска радикална странка освојила три мандата.


Слаба излазност у односу на прошле локалне изборе 

У општини Бачка Паланка у недељу (2. јуна) одржани су локални избори, где су грађани одлучивали о новој локалној власти. Према прелиминарним резултатима, излазност је била 48,77%, са 21.967 гласача од укупно 45.038 уписаних бирача. Број неважећих гласова је 664, што чини 3,02% од укупно изашлих гласача. На прошлим локалним изборима, одржаним 2020. године изашло је 57,96 % гласача, па можемо приметити пад излазности на овогодишњим локалним изборима.

Према првим, незваничним резултатима Општинске изборне комисије, највећи број гласова освојила је Коалиција „Александар Вучић – Бачка Паланка сутра“, 65,56% гласова и тридесет мандата. Коалиција „Уједињена опозиција Бачке Паланке – Бирај боље!“, која обухвата више странака, освојила је 17,26% гласова и осам мандата. Српска радикална странка освојила је 7,86% гласова и три мандата. Изборне листе 2, 4 и 5 нису прешле цензус.

Поређење са резултатима локалних избора 2020. године

На локалним изборима 2020. године, изборна листа „Александар Вучић – За нашу децу“ освојила је 14.155 гласова и 24 мандата, изборна листа „Заједно за Бачку Паланку“, окупљена око Покрета социјалиста, освојила је 6.339 гласова и 10 мандата, изборна листа око СПС-а, тада је освојила 3.448 гласова и 5 мандата. На претходним локалним изборима ове три листе су укупно поседовале 39 мандата, а на овим изборима је заједничка коалиција донела 30 мандата. Свакако да се разлог мањег броја будућих посланика за ову коалицију тумачи претходним бојкотом избора опозиционих странака. Српска радикална странка на претходним изборима је освојила 1.557 гласова и два мандата, док је ове године освојила 7,86% гласова и један мандат више.

Појава опозиције у локалној скупштини Бачке Паланке: Нова димензија политичке сцене

На овогодишњим локалним изборима у општини Бачка Паланка појавила се нова политичка снага – коалиција „Уједињена опозиција Бачке Паланке – Бирај боље!“. Ова коалиција, која укључује више странака, као што су Народни покрет Србије, Странка слободе и правде, Демократска странка, Нова демократска странка Србије и Зелено-леви фронт, успела је да освоји 17,26% гласова, што јој је донело осам мандата у локалној скупштини. Како ће ова нова политичка снага утицати на будући развој општине, остаје да се види, али је извесно да ће њихово присуство донети нову динамику у локалном парламенту.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here