Бачка Паланка ће се, преко Дунава, коначно повезати са својим селима на сремској страни

Милан Чавић о динамици активности око изградње моста

Фото: ОУ у Бачкој Паланци

Увелико су у току припреме за изградњу моста који ће преко Дунава спојити Бачку Паланку са њена два села на сремској страни – Нештином и Визићем, а уједно ће је повезати и са Републиком Српском и Мачвом.


Председник СО Бачка Паланка, Милан Чавић, рекао је да би грађевинска дозвола за изградњу тог моста требало да буде обезбеђена у септембру, а убрзо потом и да почну радови, који су, Меморандумом о разумевању, у децембру прошле године уговорени са једном шпанском компанијом.

Деценијама већ житељи фрушкогорских села Нештин и Визић, чекају да се превазиђе апсурдна ситуација у којој до Бачке Паланке, центра своје општине, где се школују, раде и лече, одлазе – преко Хрватске! Спона им је Илок у Вуковарско-сремској жупанији у Хрватској, преко којег у Бачку Паланку стижу мостом „Братство-јединство“.

„Деца у Нештину и Визићу похађају само четири разреда основне, а после настављају да се школују у Бачкој Паланци, прелазећи преко Илока 70 километара. Људи из ових села, на четири гранична прелаза, у одласку и повратку, добијају сваког дана по осам печата у својим пасошима. Посебно је тешко пољопривредницима, који, откако је Хрватска ушла у ЕУ, имају разна ограничења у количини превезене робе, а после 90 дана добијају, на исти толики рок, забрану преласка границе“, наводи Чавић.

Он истиче, како ће мост имати и знатно шири значај, јер ће, изградњом пута Визић-Ердевик, спојити Бачку Паланку, преко петље Кузмин, са ауто-путем Београд-Загреб и граничним прелазом код Сремске Раче.

„Преко“ за десет минута
Нови мост код Бачке Паланке, биће сличан оном код Бешке, због скоро исте висинске разлике леве и десне обале Дунава на обе те локације. Из ЈП „Путеви Србије“, предочили су да ће дужина самог моста бити 1.915 метара, а са приступним саобраћајницама са обе стране – укупно око 3,5 километара.

– Кад мост буде готов, мештани Визића и Нештина ће у Бачку Паланку, стизати за 10 минута, а не, као сада, за више од једног сата заобилазним путем и чекањем због гужви на граничним прелазима – рекао је Чавић.

„Тако ће Бачка Паланка, која је сада саобраћајно „слепо црево“, бити повезана са Републиком Српском и паневропским коридорима. Из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре најављена је и изградња брзе саобраћајнице од Новог Сада до Бачке Паланке, тачно до новог моста, што би и највећем војвођанском граду, као и њему блиским општинама Темерин и Жабаљ, омогућило пречицу ка Републици Српској“, нагласио је Милан Чавић.

3 Kоментара

  1. Autoru teksta (Novosti) se potkrala greška. Most se nije zvao most „Bratstva jedinstva“ (to je bio naziv autoputa Beograd-Zagreb), nego „25.maj“…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here