Министарка Ђедовић Хандановић у Парагама обећала завршетак гасификације општине

Општина Бачка Паланка није обавестила БАП ВЕСТИ о овом догађају, тако да смо текст преузели из другог медија.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић заједно са директором Србијагаса Душаном Бајатовићем посетила је данас општину Бачку Паланку, тачније Параге, где је, како каже, започет пројекат гасификације и да где ће готово 9.000 домаћинстава у општини Бачка Паланка добити приступ гасу.

„Драго ми је што смо се данас уверили да ће се изградњом гасовода и дистрибутивне мреже дужине око 160 километара и десет мерно регулационих станица, у потпуности заокружити гасификација општине Бачка Паланка, уз прикључење близу 9000 домаћинстава и привредних објеката у још пет насеља ”, рекла је министарка и истакла да ће ЈП „Србијагас“ реализовати ову инвестицију вредности око 13,5 милиона евра.

Ђедовић Хандановић је истакла да је гасификација један од најважнијих циљева који подразумева развој гасне инфраструктуре у целој Србији и повезивање што већег броја домаћинстава, топлана и привредних субјеката на мрежу.

„Тренутно се интензивно ради на гасификацији београдских општина, Палилуле, Вождовца и Звездаре, затим Новог Сада, Смедерева и Ваљева. У наредном периоду интензивно ће се радити на гасификацији Пирота, Врања и Новог Пазара, што је веома важно за ове градове јер ће добити приступ чистијем енергенту, имати стабилније грејање и производњу електричне енергије по прихватљивим ценама”, рекла је министарка.

Фото: Општина Бачка Паланка

Она је истакла предности употребе гаса са становишта заштите животне средине.

„За разлику од угља и мазута, природни гас је чистији извор енергије који доприноси смањењу загађења ваздуха, и посматра се као прелазни енергент у процесу енергетске транзиције”, рекла је министарка.

Указала је да развој гасне инфраструктуре подстиче нове инвестиције и економски раст.

„Већа доступност гаса чини одређена подручја атрактивнијим за улагања. Инвеститори данас поред приступа саобраћајној инфраструктури траже могућност прикључивања на гасну мрежу”, рекла је Ђедовић Ђедовић Хандановић.

Она је подсетила да је сигурност снабдевања гасом један је од најважнијих циљева државе, због чега је у претходном периоду ефикасно завршена изградња два нова гасовода Балкански ток и гасне интерконекције Србија Бугарска.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here