Чубрило објавио прогнозу до краја маја и неће вам се свидети

До краја маја нема сигнала за стабилизацију и јаче отопљење

Фото: Pixabay

У Србији је од јуче на снази упозорење на олујну кошаву с најјачим ударима на југу Баната (око 28 м/с, односно око 100 км/х). Слабљење кошаве очекује се у току дана и током ноћи између петка и суботе, а метеоролог аматер Марко Чубрило је у својој новој прогнози открио шта нас чека после.


Уз постепено отопљење за викенд и до око +30 степени Целзијуса. Други дан викенда и цела наредна недеља врло нестабилни уз пљускове и локалне непогоде, док ће од 21. маја бити и свежије, сумирао је Чубрило у објави на својој Facebook страници, а дао је и детаљнију прогнозу за наредне дане.

Преносимо вам је у целости.

„У петак више сунца, али над кошавским подручјем још јачи југоисточни ветар који би требао достизати ударе до око 16м/, док би над југом и истоком Баната могао имати ударе и до око 25м/с. У петак после подне над средишњим, а посебно северним деловим региона нестабилно уз локалне грмљавинске пљускове које понегде могу донети велику количину кише и појаву града. Јужни ветар у слабљењу, док ће кошава такође нагло ослабити. Дневни максимум сличан оном и четвртак.

За викенд још мало топлије, у суботу углавном суво, док би у недељу после подне због приближавања новог фронта било нестабилно уз честе грмљавинске пљускове и услове за локалне непогоде, посебно над брдско-планинским и северним делом региона. У суботу максимум од +18 до +27, а у недељу до око +14 на западу где ће освежити до око +31 локално на истоку региона.

У понедељак мало свежије уз ређе пљускове и максимум од +17 до +25 степени Целзијуса, док би од уторка па све до наредног викенда требало бити нестабилно уз честе грмљавинске пљускове и појаву локалних временских непогода. Од 21.05. свежије уз максимуме од +14 до +24 степена Целзијуса.

Количину падавина је током топлог дела године тешка за предвиђање због тога што се највећи део талога излучује из кумулонимбусних облачних система који су јако вертикално развијени (висина им може бити на око 14км), док су хоризонтално врло слабо развијени и често захватају мање од 1км до 3км где су падавине јаке, док оне нагло слабе према периферији облака. Тренутно над деловима које сам означио ЕЦМWФ до наредне среде симулира од 40мм до око 150мм тога, али ће у реалности готово сигурно бити одступања од тренутно предпостављене шеме.

Наредна 2 дана ветровити, посебно у кошавском подручју где су могући удари кошаве од око 25м/с, што је довољно за оштећење кровова кућа, пластеника, стакленика, воћарских култура где може бити кидање грана или чупања лоше укорењених стабала. Ветар нагло слаби у петак увече. До краја маја нема сигнала за стабилизацију и јаче отопљење“, наводи Чубрило и напомиње да су „изнети подаци и процене резултат његове обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here