Представљање књиге Стевана Петковића „Буђење“ у Бачкој Паланци

У уторак (02.07.), у Светојованском храму

БАЧКА ПАЛАНКА – У уторак (02.07.), у оквиру духовнне свечаности „Од Видовдана до Ивањдана“, у светосавском дому Светојованског храма у Бачкој Паланци, са почетком у 18:30 часова, биће представљена књига „Буђење“, теолога Стевана Петковића.


Стеван Петковић, аутор књиге „Буђење“, својим животом сведочи да свака служба при Цркви није професија већ позив. Њега је тешка болест мултипла склероза извела из школске учионице и превремено га пензионисала али га није спречила да и даље буде катихета – да благовести јеванђеље и буде настављач свете браће из Солуна, да покаже једноставност православља у овом компликованом добу.

„Ко хоће нађе начин а ко неће изговор“, су речи којима се Стеван Петковић на неки начин води. Ни поред окова на телу није тражио изговор, већ вертикалу живота, Смисао у заједници са Богом.

То животно искуство је спојио са богословским образовањем и катихетским позивом и преточио у збирку од 16 предавања – есеја. Ти есеји иако настали као наставак његових предавања док је радио као катихета, односно њиховог уобличавања, су заправо и богословска промишљања о животу због чега би се наслов ове књиге могао читати и као буђење богословске мисли.

Стил ове књиге је специфичан, свака ова целина, која се условно може назвати есејем је заправо збирка мисли, гноме, које су тематски синтетизоване. Жанросвки је тешко утврдити саму форму, можда је најближе неким трактатима или, како се нашалио – тракторатима, алудирајући на то да је аутор завршио средњу пољопривредну школу али уместо орања њива и обрађивања земље он то свакодневно чини са својим сопством и у своју душу сеје јеванђелско семе које је род свој донело.

Аутор књиге сугерише колегама катихетама да поделе ученике на мање групе, свакој групи дају по неколико мисли из ове књиге а потом након одређеног времена да представник групе изнесе импресије које су у њима пробудиле те мисли.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here