Препоруке књига из Народне библиотеке „Вељко Петровић“ (28.06.)

„Љубав према књигама не захтева ни правдање, ни извињење, ни одбрану.“ Џон Алфред Ленгфорд

Narodna biblioteka Veljko Petrović Bačka Palanka preporuke knjiga

Народна библиотека „Вељко Петровић“ из Бачке Паланке у сарадњи са порталом БАП ВЕСТИ из богате понуде својим читаоцима препоручује наслове књига. У рубрици „Препоруке књига“ представљамо наслове Одељења за одрасле и Дечијег одељења НБ „Вељко Петровић“.

Препорука књига за читање – одељење за одрасле

На одељењу за одрасле, библиотекарка Милка Родић је предложила следеће наслове:

Сали Руни: Нормални људи

Роман представља љубавну причу између момка и девојке, али централна тема није само љубав, већ првенствено питање могућности искрене комуникације између двоје људи. Роман је искрен, мудар, духовит и помало личи на студију о небројеним начинима на које мушкарци и жене покушавају да се међусобно разумеју, али у томе пречесто не успевају.

Меша Селимовић: Острво

„Како живим? Добро. Задовољан сам што сам проживео век, а нисам ником нашкодио…“ Радња романа је смештена у савремено доба у ком је Селимовић стварао. У форми поетичне критике живота разматрају се теме старења, пролазности, материјалне и емоционалне ускраћености, а понајвише усамљености.

Јелена Бачић Алимпић: Неки други живот

Ауторка и са овим романом, својим читаоцима доноси узбудљиву, напету и психолошки изнијансирану причу о издаји, оданости и неуништивој вољи да се опстане и воли. Роман започиње причом о близнакињама, Ирени и Марти, које безбрижно проводе детињство надомак Амстердама, али ће мрачна тајна њиховог оца из корена да им промени живот.

Препорука књига за читање – дечије одељење

На дечијем одељењу, библиотекарка Борислава Тољагић Сегеди, је предложила следеће књиге:

Лела Стојановић: Ањин свет

Зовем се Ања и говорим све светске језике јер ја говорим осмехом, очима, рукама, осећањима. Ања не чује и не може да говори. Да би јој школа за глувонеме била ближе, са родитељима ће се преселити у други град. А свака промена носи са собом и нове изазове. Ипак, Ањина отвореност и искреност, животна радост коју носи у себи и неизмерна подршка брижних родитеља и духовите баке помоћи ће јој да стекне нове пријатеље и успе у подухватима који на први поглед изгледају неизводљиво. Ањин свет је топла, оптимистична прича о суочавању с проблемима и предрасудама, која нас учи да су храброст, одлучност и прихватање, најпре себе, а онда и других, пут који води до истинске среће.

Дејвид Валијамс: Деда у бекству

Џек има дванаест година, маму која ради на одељењу за продају сира у локалном супер маркету и тату који је рачуновођа. Деда је бивши РАФ-ов пилот, а Џек сања лет у спитфајеру. Деда који је почео помало и понекад да се губи у времену и простору има ту срећу да његов унук Џек успева да га прати у свим тим причама, јер за њега, дедино стање носи дозу магије у себи. Деда је почео да заборавља, а Џек је уместо њега почео да се сећа. Или баш због њега. Деду су покушали да сместе у старачки дом Сумрак куле – који води озлоглашена надзорница Прасићка. А он се дао у бекство! Деда, пилот РАФ-а, унук са жељом да освоји небо, мама са својим сиревима, тата на којег се неустрашивост није пренела, Раџ са специјалним попустима и гомила
сумњивих типова, сви заједно у новом урнебесном хиту Дејвида Валијамса.

Ђузи Паризи: Ја насилник

Истинита прича о вршњачком насиљу. Шта би се десило кад би се следбеници насилника удаљили од њега, а његове жртве му се приближиле? Александар је тринаестогодишњи дечак који живи у једном од најопаснијих предграђа Палерма. Хапшење оца оставља на њему дубок траг, а преузимање улоге главе породице велики изазов. Увек је спреман да започне кавгу, не поштује правила и отима туђе ствари а уз подршку својих пријатеља вређа осталу децу, нарочито оне најслабије. Велики је хвалисавац и нико се не усуђује да му противречи. Али једног дана довешће у опасност живот друга из разреда…

Приредио: Шандор Вечера

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here