Промоција књиге Добровољног ватрогасног друштва „Пивнице“

Поводом стогодишњице постојања и деловања

Фото: Тијана Колар

У оквиру Манифестације Дани Пивница, у недељу (30.06.), Добровољно ватрогасно друштво „Пивнице“, одржало је промоцију своје књиге, под називом „Сто година Добровољног ватрогасног друштва у Пивницама“, поводом стогодишњице њиховог постојања и деловања. Промоција се одржала у Ватрогасном дому и окупила је чланове друштва, као и све заинтересоване посетиоце.


Секретар Добровољног ватрогасног друштва „Пивнице“, Милан Новаковић, истакао је значај књиге која је представљена на промоцији.

„Књига је заиста квалитетно написана, и због тога нисмо штедели време. Хтели смо да представимо зборник, који обухвата период од сто година. Књига обилује информацијама које би сваки становник Пивница требало да има у својој личној архиви. Богата је, такође, и фотографијама са разних интервенција, културно – забавних манифестација и такмичења“, изјавио је Новаковић и додао да осим тога, књига поседује информације које се тичу, не само ватрогасног друштва, већ и људи који су живели и радили у Пивницама и који су себе несебично даровали селу и друштву.

Књига је писана на словачком и српском језику, а њен садржај је креирало 13 аутора: Неки од њих су: Јан Губа, Јан Салчак, Јанко Черни, Милан Новаковић, Јозеф Пап, Владимир Брња, Мирослав Пап, Стеван Ћосић, Вилко Чинчурак, Слободан Богнар, Јан Захорец, Татиана Нађова, као и ватрогасна удружења из Подбранча, Деспотова, Силбаша, Руског Крстура и Гложана.

Фото: Тијана Колар

Командир Добровољног ватрогасног друштва „Пивнице“, Јозеф Пап, истиче значај сарадње ватрогасног друштва са Словачком евангеличком црквом, Oсновном школом „15. октобар“, Позориштем „Јанко Чеман“, као и осталим удружењима, који су својим доприносом употпунили информације у књизи.

„Сарадња са овим институцијама и удружењима је од пресудне важности за наш рад, као и за стварање ове књиге. Они су нам пружили, не само историјске податке, већ и приче које су књигу учиниле богатијом и садржајнијом, а њихов допринос је показао колико је наш рад препознат и цењен у заједници“, рекао је Јозеф Пап, и додао да је ово био њихов начин да осигурају будућност ДВД-а, као и да инспиришу нове генерације да наставе њихову мисију.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here