Акорд је прославио 21. рођендан

Интервју са Марком Шалићем поводом јубилеја "Акорда"

Најдужи дан ове године љубитељи добре музике памтиће по рођенданском концерту Клуба класичне гитаре „Акорд“ са гостима. Питали смо председника „Акорда“, Марка Шалића о самом концерту, као и о протекле 21 године постојања:

– На концерт се одазвао приличан број људи, упркос високим температурама. Наступили смо у дворишту „Мађарске куће“, која се налази у оквиру цркве Св. Антуна. Почели смо у 8 сати увече, када су временске прилике већ биле подношљиве, а гости и чланови „Акорда“ су били распевани и расположени. Прославу наше годишњице смо поделили на више концерта, тако да ће следећег четвртка 27. јуна бити одржан још један концерт на истом месту, овог пута са претежно класичном музиком. Мада се не придржавамо стриктно тој подели, свирамо од срца и из срца, све оно што нам се учини лепо и квалитетно представљамо публици, било сами или преко наших гостију, каже за БАП ВЕСТИ Марко Шалић.

Марко Шалић

– Оно што је ново и што нисмо одавно имали, са нама је био прави бубњар са комплетом бубњева, старији Паланчани се сећају Јосипа Томанчека Цоје, бившег перкусионисте и оснивача „Др Тона“ и он је обогатио наш рокерски део програма. Рок музичар из Бача Ђорђе Вуковић је такође узео учешћа у програму, као и Горан Томашек гитариста који је свирао три своје инструменталне композиције на акустичној гитари, што је било нешто ново и за чланове „Акорда“ да виде у ком правцу се може свирати. Стандардно са нама је био и Горан Јовић, а његов наступ је био појачан са бубњарем, ја сам свирао бас гитару а Рајан Донахју, наш пријатељ из САД другу гитару, тако да су Јовићеве песме одсвиране у рок аранжману. По традицији, наступило је и петоро песника из Књижевног клуба „Дис“, а као плод лепе сарадње са ОШ „Алекса Шантић“ из Гајдобре и Нове Гајдобре, наступио је један дует, „Таша и Маша“, које су чланице КУД „Благоје Паровић“ из Гајдобре, које су одлично певале увежбане песме. Овај скуп гостију смо комбиновали са наступом чланова „Акорда“, који су били миксеви песама групе „Квин“, па Мајкла Џексона, па „АC/DC“ али и модернијих имена као што су „Севен нејшн арми“ или „Вајт страјпс“, а програм је трајао преко два сата, што није неуобичајено за нас. Пред крај наступа свирали смо и џез-рок Хербија Хенкока, Стивија Вондера и Дејва Брабека. Концертом сам јако задовољан, а најдраже ми је кад видим да је публика задовољна. То потврђују и коментари које смо добили на „Фејсбуку“. Песникиња Бранка Дани је написала песму у акро стиху где су почетна слова стихова творила: Марков Акорд.

У наставку разговора, Марко Шалић се осврнуо и на протекле 21 године „Акорда“

– Основали смо се 2003. године, али пре тога смо 7-8 година моји ђаци и ја смо наступали на разним манифестацијама. До сада је кроз клуб прошло неколико стотина чланова, који су после отишли на студије, запослили се, створили су своје породице, деца некадашњих ученика су сада моји ђаци, али бивши чланови ипак нису заборавили „Акорд“, редовно се распитују за нас, када се сретнемо прораде емоције. Многи се и даље баве музиком, на пример и поменути Ђорђе Вуковић из Бача. Неки су завршили Музичку академију, Одсек звука, имају своје студије. Поред учења свирања на гитари, један од важних циљева нам је био и одвајање деце од телефона и интернета, бар мало. Не нашем заслугом, али наша је жеља је била да се гитара уврсти у програм ШОМО „Стеван Христић“, што се и десило пре седам-осам година.

На крају разговора, Марко Шалић је рекао да ће „Акорд“ наставити да ради, докле год
буду имали снаге, пошто воље и жеље има. Додао је једну интересантност, на највљеном концерту следећег четвртка, учествоваће и Маријан Шмит, Францускиња која живи у Младенову, а професор је соло певања, флауте и музичке теорије и отпеваће неколико песама на француском, енглеском, италијанском и српском. Поред ње ће гостовати и Светлана Шарћански из Сомбора, која редовно учествује на концертима „Акорда“ као соло гитариста, али очекује се да ће наступити и у квартету. На крају напомена да је улазак на концерт слободан, а „Акорд“ се посебно захваљује МКУД „Вечера Шандор“, његовом председнику Фараго Золтану и његовој екипи на гостопримству и љубазност.

 Шандор Вечера

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here