Одиграна представа „Тражени у преводу“

У Музеју града у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА – Представа на српском и енглеском језику, уз сегменте на осталим језицима који се уче у школи, одиграна је у Музеју града у петак (14.06.), са почетком у 17.30 часова.


Представа са ученицима петог разреда основне школе, под називом „Тражени у преводу“, први пут је одиграна на данашњи дан пре 9 година, са тадашњим ученицима седмог разреда у ОШ „Вук Караџић“ у Бачкој Паланци. Ове школске године, она представља и резултат рада на часовима одељењских старешина петог разреда, па је обогаћена и новим сегментима. У представу су укључени ученици петог разреда који су се истакли у знању језика и у глуми, као и они који се образују по индивидуалном образовном плану, као и ученици националних мањина и маргинализованих група у образовању, претежно ромске националности.

Оригиналан текст представе, односно комедије, о томе како одрасли уче енглески језик, а који се изводи и на српском и на енглеском језику резултат је ауторке др Јасне Капелан, наставнице енглеског језика и одељењског старешине у ОШ „Вук Караџић“.

У представи су се користили и сегменти осталих језика који се уче у школи, и које деца знају, при чему су свој допринос дале и колеге које предају остале језике. Уједно се, током представе, могла погледати и ликовна изложба радова деце која се образују по индивидуалном образовном плану.

У реализацији ове представе помогле су и одељењске старешине ученика петог разреда, као и Тим за инклузију, на челу са дефектологом школе. Акценат у овим активностима је укључивање ученика свих нивоа знања и социјалног статуса у рад школе, а уједно и корелација међу наставним предметима, што доприноси бољој и успешнијој сарадњи и међу наставницима.

Фото: Музеј Града Бачка Паланка

Јасна Капелан се на крају захвалила Културном центру Бачка Паланка, на могућности да се представа одигра у Музеју града, јер су управо овде услови за извођење представе идеални. Додала је и да су публику чинили ученици, родитељи и колеге, као и сви заинтересовани грађани општине.

„Општи утисак је да су ученици одлично изнели представу, да су се потрудили да беспрекорно запамте текст, да им костими буду у складу са самом представом и да додају свој лични печат улози по којој ће бити запамћени. Честитке и комплименти које смо добили након изведене представе су бројни. Између осталог, да смо публици улепшали дан, да смо успели да владамо са преко 60 ученика на сцени, да је диван гест и што смо им на сцени, по завршетку представе уручили дипломе, и што смо ангажовали све ученике петог разреда, без обзира на ниво знања и врсту плана по којем се образују. И ученици седмог разреда који су веома успешни на такмичењима из енглеског језика, чак и на републичком нивоу, и који су нам помагали у изради диплома, проналажењу и пуштању одговаракуће музике за представу, такође су додатно похваљени за свој рад. Тако да је извођење представе допринело унапређењу наставе на више нивоа, јер је остварена сарадња међу ученицима виших и нижих разреда, међу наставницима различитих предмета, међу одељењским старешинама, као и фантастична сарадња са локалном заједницом“, каже наставница Јасна Капелан.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here