20 година од златних одличја за рукометаше и стонотенисере

Протекле су две деценије од историјског успеха ученика ССШ „Др Радивој Увалић“, на спортској олимпијади одржаној у Зајечару. Ови момци су данас позната имена у свету спорта.

На спортској олимпијади школа Србије, одржаној 2004. године у Зајечару ученици ССШ „Др Радивој Увалић“ из Бачке Паланке, остварили су историјски успех.

Наиме, чланови рукометне и стонотениске екипе окитили су се златним одличјима, што је најбољи спортски резултат бачкопаланачке школе од како она постоји. Заслуге за овај изуизетан успех припадају пре свих, професору Томиславу Ђуретићу, који је своје ђаке припремио и водио на овако престижном спортском надметању. Свакако, да су за успех заслужни и ученици, од којих су неки касније, бранили боје државних селекција наше земље (јуниорских и сениорских).

Рукометну екипу на такмичењу у Зајечару предводио је Владимир Абаџић, голман, а њени чланови били су, Бранислав Жарковић, Градимир Санчанин, Борис Кордић, Стево Илић, Миодраг Станојевић, Владимир Чупковић, Милан Поробић, Момчило Хајдер, Ђорђе Лазић, Александар Савић и Слободан Синадиновић.

Већина ових рукометаша, имала је завидну рукометну каријеру у нашој земљи, а неки и у иностранству. Сигурно да су два брата Абаџић, Владимир и Станко били и остали два најсјајнија бисера ове генерације рукометаша, јер су остварили изузетне каријере не само на домаћој, већ и интернационалној сцени. Њих двојица, осим што су били изузетни ученици, такође су били и сјајни чувари мреже. Владимир је био голман Tarketta (раније Синтелон), Војводине из Новог Сада, београдског Партизана и скопског Вардара. Поред тога, окитио се златним медаљама са нашом кадетском репрезентацијом на светском и европском шампионату. Уз све ово, био је члан сениорске репрезентације наше земље. Владимиров млађи брат Станко, голманску каријеру започео је у Бачкој Паланци, наставио у Француској, а стајао и на голу веома признатих и познатих клубова, Партизана из Београда, Војводине из Новог Сада и Борца из Бањалуке. Уписао је у својој спортској биографији и наступе, у јуниорским и сениорским селекцијама наше земље.

Ученици бачкопаланачке Економске школе, Владимир Чупковић и Милан Поробић, облачили су дресове млађих селекција наше државе.

Међутим, најуспешнију рукометну каријеру, од ученика ове школе, остварио је Бојан Бељански, Бељански који има надимак „Ски“, освојио је злата на кадетским првенствима Европе (2004) и света (2005), и сребро са јуниорском државном репрезентацијом, 2005. године. Зенит своје каријере, Бељански је достигао на Европском шампионату који је одржан у Беогрду, када је наша реперезентација стигла до освајања сребрне медаље. Бојан је био члан наше сениорске репрезентације на Олимпијским играма одржаним у Лондону.

М.Ђ.Кременовић

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here