Опрез! Кружи опасна сајбер превара, ову поруку не отварајте!

Траже раднике, нуде зараду и до 20.000 динара на дан, узбуна дигнута чак и у Шпанији

Фото: PRINTSCREEN, OZRIMOZ / SHUTTERSTOCK / RINGIER

Последњих дана СМС поруке са истим садржајем стигле су на мобилне телефоне бројних грађана Србије, а како се основано сумња реч је о још једној опасној сајбер превари због које је чак и Шпанија дигла узбуну.


„Поздрав, ја сам из ХР одељења ТикТок-а и пишем вам овај писмо. Нама треба 100 онлајн радника са платом од 6.000 до 20.000 РСД по дану. Можете се прикључити у слободно време. Ако сте заинтересовани, молим вас контактирајте нас на овом WхатсАпп: хттпс//wа.ме/381611384971?аСг=ХУДXИY69дМ, броју. Ако сада пишете, добићете бонус од 300 РСД. Чекамо вас…!!!“, гласи порука.

Србима поруке стигле са позивних бројева Мексика и Лаоса
Младић из Београда, чије је име познато редакцији, ову поруку је добио у тренутку када је био на аеродрому „Хитроу“ у Лондону. Порука је младићу пристигла са броја телефона: +52 81 4247 9529. Позивни број +52 је за државу Мексико.

И Шпанци у страху
Шпанска потрошачка група издала је упозорење о новој превари у којој се преваранти представљају да су запослени у одељењу за промоцију ТикТок-а, те нуде лажне послове.

Како пише „Сур“, жртве добијају СМС поруку коју је наводно послало „ТикТок одељење за промоцију“ у којој наводе да да траже „5.000 хонорарних радника“, обећавајући дневну плату од 50 евра. Новозапослени ће одмах добити 5 евра.

– Рад је веома једноставан и нема временских ограничења. Можете се придружити из било које земље или региона са приступом ТикТок-у. Можете радити и од куће – наводе сајбер криминалци у поруци, пише „Сур“.

Да би добили више информација о овој понуди посла, као што су детаљи о платама, од људи се затим тражи да приступа линку ка веб локацији.

– Број контакта који шаље поруку је +648 43 40 14 – наводи шпанска потрошачка група.

Савети за избегавање преваре
Ова потрошачка група препоручује да грађани буду опрезни са понудама за посао са мало захтева а високом платом, као и да увек провере да ли компанија постоји.

– Никада не вршите трансфере или било које друге банкарске активности на непознате рачуне или бројеве – упозорила је група потрошача.

Како кажу, уколико је неко жртва потребно је да се одмах обрати банци, као и да поднесе пријаву полицији уз доказе о разговору са сајбер криминалцима и потврдом о извршеним банковним трансферима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here