Пивнице – Између традиције и модерне миграције

И Пивнице се сусрећу са проблемом одласка младих у иностранство

Село Пивнице, смештено у равницама Војводине, познато је по својој богатој историји, културном наслеђу и вредним пољопривредницима. Ипак, попут многих других села у Србији, Пивнице се суочавају са озбиљним проблемом исељавања становништва.

Одлазак младих људи и празне, напуштене куће, које сада стоје као сведоци некадашњег живописног и динамичног сеоског живота, постали су уобичајени призор у Пивницама. Док једни траже боље прилике у градовима или иностранству, они који остају, боре се да одрже дух заједнице и спасу село од нестајања.

Секретарица Месне заједнице Пивнице, Власта Шустер-Червени, пружила је увид у садашњу ситуацију по питању промене броја становника у последњих једанаест година.

„Тренутни број становника, према попису из 2022. године, је 2812, док је према попису из 2011. године, број становника био 3337“ – наводи Власта.

Смањење броја становника за више од 500 људи у периоду од само једне деценије, указује на озбиљне демографске промене у селу. Овакви статистички подаци одражавају дубоке економске и социјалне изазове с којима се село суочава. Пад броја становника значи мање деце у школама, мање људи који раде на локалним пољопривредним газдинствима, мање радника у локалним фирмама али и мање потрошача који подржавају мале бизнисе.

„Млади, радно способни људи, па чак и целе породице, напуштају село због тога што у градовима, али највише у иностранству, имају бољу зараду, како би квалитетније издржавали своје породице“, објашњава наша саговорница и додаје да су главни разлози исељавања, претежно финансијске природе. Финансијски разлози исељавања рефлектују и ширу слику неједнакости између руралних и урбаних подручја. Док градови привлаче инвестиције и расту, села остају запостављена, без адекватне инфраструктуре и подршке за развој локалне економије.

Један од најочигледнијих знакова исељавања у Пивницама, јесу и напуштене куће.

„Тренутно има много напуштених кућа у Пивницама. Тачну информацију о томе немамо, али према нашим проценама, то би било од 500 па навише“, каже Власта.

Напуштене куће нису само празни објекти. Оне су симболични показатељ ширег друштвеног и економског проблема који погађа Пивнице и многа друга рурална подручја. Представљају материјални доказ о масовном одласку становништва из села. Када породице напусте своје домове, ти објекти остају празни и некоришћени, често осуђени на пропадање. Ова слика празних кућа постаје визуелни симбол депопулације, подсећајући преостале становнике на бројне људе који су отишли.

Док се села попут Пивница суочавају са све израженијим трендом исељавања, млади се суочавају са важним животним одлукама, које ће обликовати њихову будућност.

Млади о проблему миграција

Ученик Средње медицинске школе „7.април“, Кристијан Бађура, спреман је да започне своје студије на медицинском факултету у Словачкој, а своју одлуку није донео лако.

„Разлог зашто желим да студирам у иностранству је то, што желим да наставим студије на свом матерњем језику. С обзиром на то, да овде у Србији не постоји могућност студирања медицине на словачком језику, одлучио сам се за студије у иностранству“,
док се припрема за свој нови корак у образовању, Кристијан се суочава с различитим реакцијама своје околине.

„Моји родитељи су још од периода основне школе знали да желим да упишем факултет у Словачкој и од првог момента, па све до сада, подржавају ме у томе“, међутим, Кристијан додаје да у оваквим ситуацијама, подршка не мора увек да буде присутна.

„Што се тиче мојих пријатеља, као и увек, постоје они који пружају подршку и верују у мене, али наравно да има и оних који не одобравају моју одлуку и не устручавају се да искажу своје незадовољство“, додаје Кристијан.

Анализирајући најчешће разлоге које његови вршњаци наводе за остајање у селу или одлазак у иностранство, Кристијан пружа дубљи увид у проблеме, који наводе младе да се из руралних подручја определе за студије у иностранству.

„Мој главни разлог је студирање на матерњем језику, а другима су финансијска слобода и бољи услови. Конкретно, у Словачкој, студије су бесплатне а стипендије велике“, објашњава Кристијан.

Његов пример наглашава различите приоритете и вредности међу младима, показујући да свако доноси своје одлуке на основу јединствених животних околности и циљева. Док се млади суочавају са избором између останка или одласка, Кристијанов пример јасно показује унутрашњу борбу између одласка у потрази за знањем, и повратка, у тежњи за заједницом и идентитетом.

„Могу рећи, да сам доста везан за своје родно село јер сам активан у многим сеоским заједницама, као што су Културно уметничко друство „СКУС Пивнице”, Аматерско позориште „Јанка Чемана”, водим групу младих у цркви и још много тога. Мислим да ће ми тешко пасти када будем морао да напустим све своје хобије, али наравно, и породицу и пријатеље. План ми је да се после студија вратим у своју домовину, јер ипак ту имам родитеље, пријатеље и све што волим“, додаје Кристијан.

Има ли наде у повратак?

И упркос проблемима с којима се рурална подручја све више суочавају, Власта Шустер – Червени, дели свој оптимизам и веру у бољу будућност.

„На преокрет исељавања може да утиче држава која ће додатно посветити пажње овом питању и додатно утицати на повећање животног стандарда. Очување и промовисање културне баштине у Пивницама је на добром нивоу и мислим да то не утиче на потенцијални повратак људи који су одавде отишли, али мислим да кључ лежи у нашој способности да се удружимо и делујемо као заједница“, напомиње Власта.

Село Пивнице, има богату историју и традицију које заслужују да буду сачуване за будуће генерације. Свако од становника овог места може допринети позитивном развоју села, било кроз активно учешће у локалним иницијативама, очување традиција или подршку младима у остваривању њихових снова. Пивнице можда стоје на раскршћу, али њихов пут није унапред одређен. Заједничким напорима, могу поново постати место лепог живота, заједништва и просперитета.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here