Парк обогаћен дрвећем, а двориште зачинским биљем

Заједничка акција деце и радника ЈКП "Комуналпројект"

Фото: Фејсбук

БАЧКА ПАЛАНКА – Пролеће је време за садњу и озелењавањe дворишта и паркова. Радници ЈКП „Комуналпројект“ су у уторак (19.04.) садили младице у парку у испред ОШ „Херој Пинки“, а у ову радну акцију укључила су се и деца школе.


Радници ЈКП „Комунапројекта“ су прихватили помоћ малишана и заједно су садили и оплеменили парк. На свако повећање броја крошњи од 10% у градовима, приземни озон се смањује за 3-7%. Такође је доказано да дрвеће уклања угљен-диоксид из ваздуха тако што га апсорбује и складишти као целулозу у својим стаблима, гранама и лишћу.

Садња дрвећа остаје један од најисплатљивијих начина уклањања угљен-диоксида из атмосфере. Једно зрело дрво може апсорбовати 21.6 кг угљен-диоксида годишње и отпустити довољно кисеоника за два човека.

Фото: Фејсбук

Након акције садње у парку, део запослених из ОШ „Херој Пинки“, испред еколошке секције и у оквиру продуженог боравка, оплеменили су двориште школе традиционалном ускршњом садњом зачинског биља. Посадили су нану, матичњак, влашац и мирођују, па ће заједно са децом неговати биљке и радовати се мирисима који ће касније кружити двориштем.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here