Велики успех бачкопаланачких ученика на фестивалу у Русији

Браво за ученике Основне школе „Десанка Максимовић“ и њихове менторе!

Фото: Љ. Ћумура

Ученици Основне школе „Десанка Максимовић“ из Бачке Паланке постигли су запажен успех на шестом Белгородском међународном фестивалу дечијег и омладинског стваралаштва „Прозор у Србију“. У конкуренцији од 180 пријављених радова из Србије, Русије и Аустрије, наши талентовани млади уметници освојили су два друга и једно треће место, представљајући своју школу и град у најбољем светлу.

Недавно је завршен шести по реду Белгородски међународни фестивал дечијег и омладинског стваралаштва под називом „Прозор у Србију“ („Окно в Сербију“). Организатор и иницијатор фестивала је Институт за српски језик и комуникације при Белгородском државном техничком универзитету В.Г. Шухов (Институт сербского языка и коммуникаций Белгородского государственного технологического университета им. В.Г. Шухова). Фестивал је одржан у онлајн формату током маја у руском граду Белгороду у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Руској Федерацији и Министарства културе Републике Србије, а уз покровитељство Белгородског забавног парка „Калеидоскоп“. Туристичка организација Белгородског региона је обезбедила пригодне поклоне за награђене ученике.

На овогодишњи, шести Белгородски међународни фестивал дечијег и омладинског стваралаштва „Прозор у Србију“ пристигао је велики број пријава из Руске Федерације, Србије и Аустрије.

Учествовало је око 180 ученика, који су послали своје радове у неколико категорија. Из Србије смо добили радове из неколико градова, од севера до југа: Бачке Паланке, Вршца, Београда, Друговца, Алексинца и Врања. Веома смо задовољни одзивом деце и младих. Посебно смо задовољни квалитетом пристиглих радова, што је жирију отежало рад па су у неким категоријама ученици делили прво, друго или треће место. Надамо се да ћемо и наредних година наставити и чак проширити сарадњу са школама и институцијама из Србије, те да ћемо бити у могућности да све награђене угостимо код нас на Институту у Белгороду и заједнички организујемо занимљиве активности – истакла је Викторија Николајевна Рјапухинова, директорка Института за српски језик БГТУ им. В.Г. Шухова.

За преглед радова, њихово оцењивање и одређивање победника у категорији „Лепо стваралаштво“ био је задужен жири у саставу: Баранов Максим Борисович, шеф Креативне уније „Гилдија мајстора“, Гончаренко Наталија Михајловна, шеф графичког сектора Белгородског музеја уметности и Лозоваја Људмила Георгијевна, професор МБУДО „Ровесник“. У категорији „Читање књижевних дела у оригиналу или преводу“ формиран је следећи жири: Еремеенкова Галина Анатољевна, директор Народног аматерског позоришта, Књајкина Јулија Владимировна, директорка дечјег и омладинског позоришта „Образ“, Петковић Данијела, магистар позоришне уметности, глумица и редитељ, Погребњак Оксана Јурјевна, директорка независног омладинског позоришта „Нова сцена-2” и уметничка директорка Међународног фестивала савременог позоришта „Наш кисеоник” Москва и Раутберг Наталија Алексејева, шеф креативног удружења „Свет мојих мисли“ и главни директор СДК БСТУ. В.Г. Шухова.

На фестивалу су учествовали и ученици Основне школе „Десанка Максимовић“ из Бачке Паланке, који су имали веома запажен успех, освојивши два друга и једно треће место у конкуренцији од 180 пријављених радова. У категорији од 1. до 4. разреда, ученица четвртог разреда, Марија Жижић (разред 4-2, учитељица Слободанка Ђилас) освојила је друго место за ликовно остварење „Пролеће у Србији“. У категорији од 5. до 8. разреда, ученик седмог разреда Стефан Жижић (разред 7-2, менторка Тијана Сићевић, наставница ликовног васпитања) освојио је треће место за ликовно остварење „Свети Сава“. У категорији средњошколаца, Константин Жижић, ученик осмог разреда (8-1, менторка Тијана Сићевић, наставница ликовног васпитања) освојио је друго место за ликовно остварење „Раша Попов, српски дечији песник“. Радује нас успех наших Паланчана и од срца им честитамо што кроз уметност и лепу слику промовишу наш рад, нашу земљу, културу и традицију. Надамо се да ће наредне године још већи број ученика и школа из наше општине узети учешће и окитити се најсјајнијим одличјима.

Више о фестивалу може се прочитати на: ОВДЕ

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here